Negativan izvještaj Vijeću sigurnosti o BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je Vijeću sigurnosti UN-a polugodišnji izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. U izvještaju je istakao negativne trendove: nemogućnost implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić Finci”, krizu vlasti u entitetu Federacija BiH, političku blokadu na lokalnom nivou u Mostaru te sve češće pozive za raspadom BiH od strane političara u Republici Srpskoj.

Predsjednik Federacije Živko Budimir je u pritvoru, što mu onemogućuje potpisivanje i odobravanje dokumentacije koju Parlament usvoji. Stand by aranžman s MMF-om potpisan je u posljednjem trenutak, a kasnio je zbog nesuglasja među političarima u Federaciji oko donošenja zakona o boračkim penzijama.

Federacija s postojećim zakonima i neriješinim administrativnim odnosima, za analitičara Srećka Latala, niti dobro funkcionira, niti je isplativa.

HDZ i SDA krivci za Mostar

„Gdje se vode borbe između stranaka koje se nalaze na vlasti i opozicije za apsolutno svaku poziciju koja donosi vlast, koja donosi pare? A vlast se, jednostavno, više ne bavi onim čime bi trebala, a to je upravljanjem Federacije”, kaže Latal.


Inzko: Nastavak negativnih trendova u BiH

Nemogućnost saglasnosti političara u Federaciji BiH na nižoj razini, zorno prikazuje slučaj Mostara, čiji stanovnici u oktobru prošle godine nisu mogli glasati na lokalnim izborima, kaže reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Za neuspjeh političara da se implementira odluka Ustavnog suda BiH iz 2010. godine o gradskom izbornom sistemu u Mostaru, Valentin Inzko direktno proziva dvije najveće stranke u Mostaru – HDZ BiH i SDA.

Za HDZ BiH u Mostaru, Ured visokog predstavnika ne predstavlja rješenje, već je dio problema. Kažu, statut i izborna pravila, nametnuo je OHR.

“I da, u biti, grad Mostar, i građani Mostara se sa tim problemima nose već dugi niz godina. Taj statut grad Mostar sputuva u razvoju, i taj statut je u biti kamen spoticanja za ovaj grad”, kaže Slađan Bevanda, HDZ BiH, Gradski odbor Mostar.

I za mostarski SDA, visoki predstavnik je pregovaranjem s manjim strankama, počeo rješavati problem na krivi način, ali su svjesni da se nešto mora učiniti.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

Kritika predstavnika RS-a

“HDZ je opstruirao te razgovore, OHR je organizirao sastanak, a oni se nisu pojavili, ja se nadam da će ti razgovori krenuti. Stvarno ne mogu da nađem razlog zašto izbjegavaju sastanke u Mostaru, kad su svjesni da se sve mora rješiti dijalogom”, kaže Zijad Hadžiomerović, SDA Gradski odbor Mostar.

Valentin Inzko, izvijestio je također da neki politički predstavnici Republike Srpske nastavljaju s politikom izazova osnovnih mirovnih sporazuma i teritorijalnog integriteta BIH.

Prije pet dana premijerka RS-a, Željka Cvijanović izvještaj je komentirala: “Ne postoji stvar koja se dešavala u Bosni i Hercegovini, a da u tome nisu sudjelovali stranci, u najvećoj mjeri, prvenstveno – OHR, tako da ako faktički postoji neuspjeh koji se navodi u tim izvještajima, onda su ti stranci svakako dio neuspjeha o kojem vole da pišu.”

U šestomjesečnom izvještaju Valentina Inzka, stoji da je Bosna i Hercegovina napravila malo, ne bi li ispunila uvjete i ciljeve da se zatvori Ured visokog predstavnika u ovoj zemlji. Politički sistem koji očito ne funkcionira dovoljno učinkovito, morat će se mjenjati jednoga dana, ako ekonomija ove zemlje dotakne dno.

Izvor: Al Jazeera