Dio sindikata pristao na kolektivni ugovor

Uprkos štrajku, nema većih promjena rasporeda letenja (Al Jazeera)

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) od utorka ujutro štrajkaju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora (KU), dok je sindikat zemaljskog osoblja, koji se štrajku trebao priključiti od 11 do 12 sati, odustao od protesta i odlučio pristupiti novom KU-u.

Uprava CA i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obavezuje da će potpisati novi KU s dodatnim odredbama koje se tiču zaposlenih u administraciji i operativi.

Smanjeno optuštanje

Dodatnim odredbama broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s prvotno predviđenih 27 posto na 17 posto, odnosno na 80-tak od ukupno 480 radnika, rekao je Hini predsjednik sindikata Tomislav Rajković.

Također je dogovoreno da će se njihove plate smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost, a nakon toga neće biti dodatnih smanjenja. Postignuta je i saglasnost oko otpremnina koje će iznositi jednu bruto platu po godini rada u CA, a najviše 16,000 eura (120.000 kuna) neto.

SHSZUZ je najveći sindikat u CA, te četvrti od ukupno šest sindikata koji djeluju u nacionalnom avioprevozniku s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog KU-a, čime je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

Piloti i stjuardese, međutim, i dalje ne žele potpisati novi KU i insistiraju na zadržavanju prava iz Ugovora koji je istakao krajem marta. Njihovi predstavnici nastavili su iza 10 sati pregovore s Upravom, koji su bili prekinuti oko ponoći bez ikakva dogovora.

Nismo protiv odricanja i restrukturiranja kompanije, ali ne možemo pristati da se gotovo sve uštede ostvaruju na naš račun, izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo.

Mirni protest

“Na članovima četiriju sindikata koji su prihvatili novi KU ostvarena je ušteda od ukupno milijun kuna, a na članovima sindikata kabinskog osoblja i pilota želi se uštedjeti 10 milijuna kuna, i to sedam milijuna na račun stjuardesa a tri milijuna na račun pilota”, ogorčena je Lojo.

Dok traju pregovori u upravnoj zgradi CA, pred njom se okupilo stotinjak pilota i stjuardesa s transparentima i zviždaljkama koji mirno protestujući iskazuju podršku svojim pregovaračima.

Po podacima koje je CA objavila na internetskim stranicama, zbog štrajka su otkazana 24 domaća i međunarodna leta planirana za utorak, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim avionima drugih kompanija. Svi ostali letovi planirani za utorak odvijat će se normalno, uz moguća manja kašnjenja, navodi CA.

 

Član Uprave CA-a Zlatko Širac izjavio je novinarima u ponedjeljak da Uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata, jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njenog postojanja.

Za letove u utorak prijavljeno je ukupno 4.600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih otprilike 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika.

Tokom štrajka je propisan obim poslova koji se ne smije prekidati, pa će se moći obaviti 37 posto planiranih letova.

Izvo: Agencije