Deklaracija o ekonomskoj saradnji tri zemlje

Ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, dogovorili su u utorak nakon potpisivanja Protokola o formiranju trojnog trgovinskog komiteta između Turske, Srbije i BiH, da domaćin slijedeće ekonomske trilaterale u septembru bude Sarajevo, javio je novinar agencije Anadolija.

Na sastanku u Sarajevu bit će definisan i akcioni plan po kojem će tri zemlje definisati prioritete u smislu zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Gul o odnosima BiH i Srbije

Turski predsjednik Abdullah Gul najavio je kako će njegova zemlja nastaviti s naporima za normalizaciju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije, što uključuje i trilateralne sastanke na razini šefova država i ministara vanjskih poslova.

“Približavanje Sarajeva i Beograda daje očevidan doprinos miru u regiji”, kazao je turski predsjednik, dodajući da će njegova zemlja te napore i u budućnosti pomagati koliko god može.

“Formiranje komiteta pokazatelj je našeg prijateljstva u cilju razvoja i poticanja saradnje među našim zemljama, a na svakom sastanku komiteta prisustvovat će privrednici i bit će organizirani trojni susreti podržani od vlada naših zemlja”, poručio je ministar ekonomije Republike Turske Zafer Caglayan.

On je kazao da je Turska u svojih 250 diplomatskih predstavništava diljem svijeta otvorila urede za trgovinsku saradnju, a svaki od tih ureda na raspolaganju je privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Caglayan je podsjetio da se sastanak održava mjesec dana nakon prošle ekonomske trilaterale sa konkretnim rezultatima.

Historijski sporazum

Prije mjesec dana, kako je kazao turski ministar, dogovoreno je formiranje trojnog komiteta, uz predstavnike udruženja privrednika. On je istaknuo da je potpisani sporazum jedan od historijskih sporazuma i napomenuo da će predsjednici, u srijedu u Ankari, po treći put na trilateralnom sastanku utvrditi prijateljstvo između zemalja.

Caglayan je istakao kako ministri planiraju raditi na srednjeročnom programu koji je pred implementacijom. On je podsjetio na sporazume o slobodnoj trgovini, te naglasio da je obim trgovinske razmjene Turske sa BiH i Srbijom u porastu. Caglayan je kazao kako je obim trgovinske razmjene sa Srbijom u visini 588, a sa BiH 363 miliona dolara.

„Investicije i saradnja sa ovim zemljama mogu se povećati i zato se sastajemo sa privrednicima i ministrima u cilju uklanjanja prepreka za investiranje. Kao trojac postići ćemo da naši privrednici u trećim zemljama nastupaju zajednički“, pojasnio je Caglayan.

Oblasti u kojima se saradnja može razvijati velikom dinamikom su tekstilni sektor, automobilska industrija, prehrambeni sektor i poljoprivreda.

Ministar Srbije Rasim Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisvanja sporazuma i činjenice da su trojica ministara nakon prošlomejsečnog sastanka ispunili obećanje što, kako je rekao, “nije karakteristika poltičara na Balkanu”.

“Mislim da i Srbija i BiH imaju privilegiju danas potpisati sporazum sa zemljom koja daje pozajmice MMF-u, jer je malo zemalja koje imaju takvu priliku da sarađuju sa ekonomski moćnom Turskom. Sastanak se održava u predvečerje političke trilaterale na nivou predsjednika, koja je u svakom slučaju značajna sa stanovništa ukupne političke stabilnosti i budućnosti, jer trasira put i stvara ambijent i pravce djelovanja triju država”, kazao je Ljajić.

Konkretni rezultati

Prema njegovim riječima, da bi politička trilaterala imala puni smisao mora imati konkretne rezultate, što daje dodatni značaj potpisanom protokolu.

“Mi se ne zadovoljavamo time, ali ne možemo stati na ovome i biti zadovoljni da se sastajemo jednom godišnje, moramo biti prokativni od prvog dana nakon potpisa”, rekao je on.

Ljajić je, kako prenosi novinar agencije Anadolija, ukazao na potrebu definiranja jasnih sektora “gdje realno možemo nastupati na trećim tržištima i jasno naglasiti privredne grane gdje zajednički možemo da napravimo rezultat”.

“Zainteresovani smo za pomoć Turske na tržištu Afrike i u tom kontekstu treba definisati prioritete”, dodao je srbijanski ministar.

Podsjećajući na razlike sa aspekta ekonomskog razvoja izmđu Srbije i BiH sa jedne, i Turske sa druge strane, Ljajić je rekao da zajedničkim nastupom, Srbija i BiH mogu poboljšati svoju poziciju, kao i da zajedničkim projektima mogu povećati obim trgovinske razmjene sa Turskom.

Definisanje plana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je čestitao Turskoj zbog anuliranja duga prema MMF-u, rekavši da prisutsvo delegacija BiH i Srbije u Turskoj u ovom trenutku čini veliku čast. On je izrazio uvjerenje da će Turska ispuniti svoj cilj i ući među deset najvećih svjetskih ekonomija.

“Obim razmjene BiH i Turske prešao je 300 miliona eura, a Srbije i  BiH milijardu”, rekao je Šarović, dodavši da je Srbija među tri najvažnija vanjskotrgovinska partnera BiH, a Turska korača ka vrhu te liste.

“Današnja deklaracija i ciljevi koje smo zacrtali daju nam za pravo da vjerujemo da će se obim razmjene unaprijediti. Svake godine, uvećanje je dvocifreno i rezultati govore da će 2013. biti posebno uspješna”, zaključio je Šarović.

Prema riječima bh. ministra, slijedeći najvažniji korak je definisanje akcionohg plana što će biti temelj i putokaz budućeg rada.

Izvor: Al Jazeera i agencije