Ocjena ustavnosti sporazuma Srbije i Kosova

Dan nakon što je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na Kosovu razgovarao sa predstavnicima Srba, Ustavni sud Srbije počeo je proces ocjene ustavnosti sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ustavni sud je formirao predmet i u narednom periodu će se izjasniti o inicijativi koju su podnijeli protivnici sporazuma.

Srbi na sjeveru Kosova i dalje odbijaju taj sporazum iako ih je tokom jučerašnjeg dana vicepremijer Srbije12 sati ubjeđivao u njegovu neophodnost.

Očigledna podjela

Plakati dobrodošlice su ostali, ali gost je davno otišao. Aleksandar Vučić napustio je sjever Kosova bez postignute saglasnosti sa lokalnim liderima. Ni 12 sati, koliko je Vučić proveo razgovarajući sa predstavnicima Srba, nije pomoglo da na sjeveru Kosova promjene mišljenje o politici Vlade Srbije

„Srbi sa severa Kosova strahuju da će ukoliko prihvate briselski sporazum biti odvojeni od Srbije i prepušteni kontroli Prištine. Plaše se da će biti oslonjeni na Ustav Kosova, a ne Srbije“, govori Dragiša Milović, predsjednik opštine Zvečan.

„Kao što je podela Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici očigledna, takva je sada, primećuju lokalni političari, podela Beograda i severa Kosova“, govori Marko Jakšić, narodni poslanik sa Kosova.

Oliver Ivanović, gledao je  direktan prenos sastanka Aleksandra Vučića i odbornika. Smatra da je bez obzira na izostanak dogovora,  napravljen korak naprijed.

„Bilo je iluzorno da će jedna poseta makar i najuticajnijeg čoveka u Srbiji da promeni dramatično odnos snaga, ali jeste promenjen malo“, navodi Oliver Ivanović, bivši državni sekretar za Kosovo.

Dvije opcije

Poslije sastanka u Kosovskoj Mitrovici najavljeno je da će se predsjednici opština uskoro ponovo sastati sa državnim vrhom Srbije, kako bi još jednom pokušali da približe stavove.

„Pred Beogradom su u ovom trenutku dve opcije. Ili da dogovorom ubedi Srbe sa severa da prihvate….ili da primeni određenu vrstu sile, odnosno da raspusti sve skupštine opština, zbog čega bi bili raspisani izbori, a što bi značilo i primenu jednog dela briselskog sporazuma“, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera