Nevrijeme uništavalo usjeve u regiji

U Hrvatskoj je oluja čupala stabla iz korijena (Pixsell)

Olujna kiša i grad koji su u Srbiji, BiH i Hrvatskoj pali u noći sa nedjelje na ponedjeljak, uništili su mnoge usjeve, u BiH su evakuisani stanovnici, a u Hrvatskoj je oluja čupala drveće.

Bujične vode i kiša koja je u nedjelju tokom noći pala na području Leskovca najveću štetu su pričinile parcelama sa kukuruzom, pšenicom, livadama i plastencima sa ranim povrćem.

Prema procjeni Uprave za privredu i poljoprivredu grada Leskovca, pod vodom je bilo oko 150 hektara, ali se tokom jutra voda povukla sa oko 80 hektara.

Najveći broj parcela poplavljen je u atarima sela Grabovnice, Gornjeg Bunibroda, Guberevca, Velikog Trnjana i Žabljana.

Utvrditi štetu

Portparolka gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, Sanja Conić rekla je Tanjugu da je gradonačelnik sa predstavnicima lokalne samouprave obišao poplavljena sela i da su formirane komisije koje će utvrditi nastalu štetu.

“Šteta će biti naknadno utvrđena, a sada je najvažnije da se voda polako povlači i da se saniraju posledice. Jeste poplavljeno dosta parcela sa usevima, ali je bitno da nema mnogo poplavljenih kuća. Gradonačelnik je obećao da će grad u okviru svojih mogućnosti pomoći i podsetio da je pored obilnih padavina i ljudska nebriga o kanalima doprinela poplavama”, rekla je Sanja Conić.

U nedjelju navečer je najteža situacija bila u selu Grabovnica gdje je bilo poplavljeno više od 70 dvorišta. Prema podacima meteorološke službe na području tog sela za samo dva sata palo 93 litra kiše po metru kvadratnom.

Nakon povlačenja vode, u selima koja su bila poplavljena stručne ekipe će obaviti dezinfekciju bunara i poplavljenih prostorija. Do tada stanovništvo u nekoliko sela u okolini Leskovca, vodom se snabdeva iz cisterni.

Šteta u BiH

Nevrijeme je veliku štetu nanijelo i na pojedinim poljoprivrednim poručjima u Republici Srpskoj, gdje su usjevi potpuno uništeni.

Grad je uništio voćnjake i malinjake u Ugljeviku, Loparima i Bratuncu. U selima oko Bijeljine, gdje je zasjedao i štab civilne zaštite, uništeni su voćnajci, bašte, njive zasijane pšenicom, ječmom i ostalim usjevima, javlja RTRS.

Jedan od poljoprivrednika rekao je da mu je led polomio više od 2.000 sadnica šljive.

U Srednjem Podrinju stradali su malinjaci i zasadi kupina, a u Semberiji se izlila rječica Stupanj koja je nekim domaćinstvima uništila kompletnu ovogodišnju proizvodnju povrća.

Dionice na pojedinim putevima su se urušile od podzemnih voda, pa je i za radnike Bijeljina puteva bilo posla.

Zbog olujnog nevremena, u BiH su bili evakuisani stanovnici tuzlanskog naselja Crvene njive, oluja je bila i u Osijeku u Hrvatskoj gde je lomila drveće, a vjetar nosio crepove s kuća.

Izvor: Agencije