Vučić na Kosovu načinio korak naprijed

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka sa predsjednicima opština sa sjevera Kosova, da je postignut dogovor o koordinaciji budućih akcija i zajedničkom djelovanju.

“Naš narod na Kosovu i Metohiji veruje u državu, a mi niti hoćemo, niti možemo da menjamo svoj narod”, rekao je Vučić i dodao da će Vlada raditi u naboljem interesu i Srbije i naroda na Kosovu.

“Tamo gde se naši stavovi budu razlikovali, uvek ćemo tražiti zajednički jezik”, poručio je Vučić.

Predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da se iskreno nada složnoj i jedinstvenoj koordinaciji za dobrobit naroda.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić kaže da Vučićev dolazak u Kosovsku Mitrovicu nije bio uzaludan.

“Aleksandar Vučić je rekao da je napravljen korak naprijed, da su dogovoreni određeni koraci oko koordinacije, ali da nije postignut i konačan dogovor”, rekao je reporter Al Jazeere.

Vučić je otišao na sastanak sa odbornicima četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i, kako je izvijestio reporter Subotić iz Kosovske Mitorovice, očekuje se da će on trajati između pet i šest sati. 

Prilikom dolaska u Kosovsku Mitorovicu, Vučića je zvižducima i povicima da je izdajica dočekalo stotinjak građana.

‘Sporazum nije kraj’

Vučić je ranije u nedjelju u Leposaviću, na krajnjem sjeveru Kosova,  kazao da Briselski sporazum nije savršen, ali da sa njim ne treba plašiti narod i da će država biti uz Srbe na Kosovu.

Prema njegovim rijiečima, sporazum je ono što se moglo najviše učiniti u ovom vremenu, a Srbija čini što je moguće i činit će to i ubuduće u korist svog naroda.

“Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost”, rekao je Vučić u nedjelju, poslije sastanka sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem.

“Ponekad donosimo odluke koje su teške, ali država ne može bez svog naroda, a ni narod ne može bez svoje države”, naglasio je.

Vučić je istakao da je došao na Kosovo “ne da bi se pravdao, već da razgovara o budućnosti sa ljudima, o tome kako će država biti uz njih u budućnosti i šta treba činiti“.

Govoreći o Briselskom sporazumu, naglasio je da taj sporazum nije previše dobar, već je rezultat onoga do čega se moglo doći. Istakao je da narod želi da razuvjeri u laži koje mu serviraju, kako je rekao, oni koji vole samo svoje džepove. 

Episkop raško-prizrenski Teodosije, nakon razgovora sa Vučićem, rekao je da činjenica da su danas Vlada i Srpska pravoslavna crkava (SPC) na prostoru Kosova za Srbe ohrabrenje i znak da su jedno biće, da ne mogu jedni bez drugih i da će tako biti i u budućnosti.

Prema njegovim riječima, bitna je podrška Vlade Srbije za opastanak Srba na Kosovu.

Vladika Teodosije je povodom briselskog sporazuma ocijenio da je učinjeno što je bilo moguće u trenutku i vremenu u kojem živimo, i da su neki željeli više, ali da ako “imate pacijenta koji je u poodmakloj bolesti, traži se da se učini što više za njega“.

On je, također, ukazao da ne treba biti malodušan i da ovaj sporazum nije kraj.

Izvor: Agencije