Vojvođanski Hrvati se zalažu za deklaraciju

Najava usvajanja Deklaracije bila je povod za nedavne proteste u Novom Sadu na kojima je zatraženo povlačenje toga dokumenta (Reuters)

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) založio se za usvajanje deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, koju je u jeku napada nacionalističkih pokreta i stranaka na autonomiju Pokrajine predložila Demokratska stranka (DS), objavili su hrvatski mediji u Vojvodini.

Prenoseći saopćenje DSHV-a, mediji u subotu navode da je Predsjedništvo stranke ocijenilo da su prava Vojvodine ugrožena dugi niz godina i da pokrajinska vlast u prethodnom razdoblju nije imala aktivan stav o zaštiti prava i interesa pokrajine.

“I pored toga, smatramo da pokrajinska vlast ne smije pokleknuti pod političkim i medijskim pritiscima i da mora ostvariti jedinstvo i u pokrajinskoj Skupštini i usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, bez obzira na to što ona ima samo simbolički, deklaratorni karakter”,  saopćio je DSHV.

Dugogodišnji koalicijski parteneri

U tom kontekstu stranka se zauzela za nastavak saradnje sa DS-om, koji je i do sada bio DSHV-ov dugogodišnjih koalicijski partner.

Uprkos protivljenju vladajućih stranaka predvođenih Srpskom naprednom strankom (SNS) i nacionalističkih pokreta, Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine naći će se na dnevnom redu Skupštine Vojvodine 20. maja.

Za njeno usvajanje zalažu se DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, DSHV i vojvođanska udruženja i organizacije.

Najava usvajanja Deklaracije bila je povod za nedavne proteste u Novom Sadu na kojima je zatraženo povlačenje toga dokumenta i smjenu vojvođanske Vlade koju predvodi DS.

S druge strane, Vojvođanska partija počela je u Novom Sadu prikupljanje potpisa za donošenje novog ustava Srbije koji bi predviđao davanje Vojvodini statusa republike unutar zajedničke države Srbije.

Izvor: Agencije