Protest u Preševu zbog diskriminacije

Dok vlasti u Beograd pokušavaju uvjeriti Srbe sa sjevera Kosova da prihvate Briselski sporazum, kojim im garantira visok stepen samouprave, na jugu Srbije Albanci protestiraju.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u subotu na protestu u Preševu. Odazvali su se pozivu lidera svih albanskih političkih partija iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da protestiraju protiv, kako su naveli, diskriminacije Srbije protiv Albanaca koji žive u tim opštinama, kaže reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Ragmi Mustafa, predsjednik opštine Preševo kaže Albanci protestiraju kako bi se “poštovala ista pravila, ista prava i Albanaca Preševske doline i Srba na sjeveru Kosova, kao što su potpisala dva premijera – Dačić i Thaci u Briselu”. 

Tenzije su rasle nakon što su srpske vlasti uklonile spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševo, Medveđe i Bujanovac. Učesnici protesta su i u subotu tražili da se spomenik vrati gde je bio.

‘Opća obespravljenost’

Jedan od zahtjeva demonstranata je i da se oslobodi devet Albanca iz Preševa, koji se od 2008. nalaze u centralnom zatvoru u Beogradu. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su pripadnici “Gnjilanske grupe”, koji su bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, osuđeni na 101 godinu zatvora zbog zločina u Gnjilanu i naložio da im se ponovo sudi.

Medu učesnicima protesta je i penzioner Sadri Sadriu, koji je svoj radni vijek posvetio edukaciji novih generacija. No, danas kaže da se osjeća diskriminiranim od države Srbije.    

“Albanci koji žive ovdje su diskriminirani u svim sferama – u obrazovanju, u zdravstvu, ne dozvoljavaju naše simbole i nacionalna prava. Albanski jezik se ne koristi ni u Sudu, nigdje, samo ovdje u Opštini. Ne dozvoljavaju nam da koristimo albanski bukvar. Znači nemamo nikakvo pravo, samo ovaj zrak koji dišemo nisu mogli da nam zabrane, sve ostalo nam nedostaje”, kaže Sadriu.      

U okolini Preševa, Bujanovca i Medveđe živi oko 120.000 ljudi. Od toga su, prema procjenama, 80.000 Albanci. Oko tri četvrtine radno sposobnog stanovništva je nezaposleno. 

Izvor: Al Jazeera