Bošnjaci u Sandžaku obilježili Dan zastave

"Bajrak je simbol dostojanstva, identiteta i jedinstva", kaže se u jednoj od čestitki povodom Dana bošnjačke zastave (Anadolija)

Bošnjaci u Sandžaku su obilježili “11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave”. 

U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim mjestima u subotu je, nizom kulturnih i scenskih manistacija, svečano obilježen jedan od najvećih nacionalnih praznika Bošnjaka koji žive u Srbiji, piše Anadolija.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovaj praznik proslavlja prijemom u Glavnom uredu i podizanjem zastave na jarbol ispred Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru.

Bošnjacima su povodom Dana zastave čestitke uputili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, muftija sandžački Hasib ef. Suljović, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ).

Simbol dostojanstva

“U protekle 22. godine uspješnog rada i djelovanja, poboljšali smo nacionalni status Bošnjaka i postali prepoznatljivi u svijetu po svojoj kulturi, jeziku, nacionalnim praznicima i zastavi koju ponosno ističemo. Nastavit ćemo tako i ubuduće, zalažući se za prava Bošnjaka svuda i uvijek”, stoji u čestitci Sulejmana Ugljanina.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (u tehničkom mandatu) Esad Džudžević je izrazio zadovoljstvo zbog postignutih sveukupnih rezultata i uspjeha na polju “zajedništva i svebošnjačkog nacionalnog konsenzusa”.

Muftija sandžački, Islamske zajednice Srbije, Hasib Suljević izrazio je želju da ovaj dan ne bude samo izolirani nacionalni simbol, već da iza njega slijedi prospreritet i napredak na svim poljima.

“Bajrak je simbol dostojanstva, identiteta i jedinstva. Bošnjaci Sandžaka nastavljaju borbu za očuvanje svog dostojanstva, zaštitu i afirmaciju nacionalnog identiteta i uspostavu i očuvanje nacionalnog i duhovno-institucionalnog jedinstva. Ove vrijednosti moguće je baštiniti i unapređivati samo u ambijentu pune individualne i kolektivne slobode”, piše u čestitici muftije Zukorlića.

Dan Bošnjačke nacionalne zastave uvršten je u zvanične praznike Bošnjaka u Srbiji. Na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuta je i bošnjačka zastava.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka u Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine kao Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS). Do 2003. godine Vijeće djeluje i radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (BNVS), a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Izvor: Agencije