SPC se ogradio od izjava na mitingu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ogradio se u svoje ime i u ime Crkve od svih izjava i činjenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i umirovljenog vladike Atanasija Jeftića na protestu na beogradskom Trgu Republike protiv briselskog sporazuma.

“Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva”, rekao je patrijarh Tanjugu.

Mitropolit je na protestu protiv briselskog sporazuma služio moleban tokom kojeg se pomolio “za upokojenje Vlade, Skupštine Srbije i poginule na Kosovu i Metohiji”.

Upitan da prokomentira izjavu vladike Atanasija Jevtića da ni ubijenog premijera Zorana Ðinđića nije interesirala “nebeska Srbija”, patrijarh je rekao da ga je i on, preko jednog od službenika Patrijaršije, pitao da li može da bude sa tim narodom na protestu.

“Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u gradu Beogradu”, rekao je patrijarh SPC.

Šokantni postupci

Vladika je na mitingu, govoreći o državnom vrhu Srbije, rekao da su “ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a”.

“(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi”, rekao je Atanasije, prenose beogradski mediji.

On je naveo da vlast ne vjeruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije. “Nema zemaljske Srbije bez nebeske”, dodao je on. 

Na Trgu Republike u Beogradu održan je miting ‘Ostajemo u Srbiji’ u znak protesta briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa, na kojem se okupilo nekoliko hiljada građana, među kojima su i Srbi pristigli sa juga i sjevera Kosova, kao i iz bh. entiteta Republika Srpska, prenose agencije.

Mitingu je prisustvovalo i nekoliko pripadnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), među kojima je i mitropolit Amfilohije.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić izvještava da je skup završen oko 15 sati.

“Učesnici su se mirno razišli sa Trga Republike, krenuli u jednu kraću šetnju, ali se nisu duže zadržavali niti blokirali saobraćaj u Beogradu”, rekao je Subotić.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima piše ‘Kosovo je Srbija’, ‘Srbi sa Kosova i Metohije su Srbi iz Srbije’, ‘Banjaluka uvijek sa vama’, kao i transparente koji pokazuju negativan stav prema NATO-u i briselskom sporazumu, javila je agencija Srna.

Učesnici na mitingu nosili su zastave Srbije i skandirali ‘Kosovo je Srbija’.

Stranke osudile istup

SDU, LDP, DS, URS, SPS i LSV osudili su poruke koje su Vladi i Skupštini Srbije uputili mitropolit Amfilohije i umirovljeni vladika Atanasije.

Poruke mržnje, prijetnje i sahranjivanje živih ljudi u bilo kojem vremenu potpuno su neprihvatljivi i ne pripadaju ovoj zemlji i onome što želimo da postignemo, izjavio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović reagirajući na poruke vladika SPC-a

Stefanović je Tanjugu rekao da se u problematiku rješavanja pitanja Kosova umiješao dio Srpske pravoslavne crkve i ocijenio da to jako loše kao i da porukama sa mitinga treba da se bave crkveni organi.

Liberalno demokratska partija ocijenila je da miting treba da bude posljednje upozorenje vlastima kakve će biti posljedice ako nastave da ćute o političkom zaokretu u kosovskoj politici. Prema ocjeni LDP-a, miting koji je u petak održan na Trgu Republike “repriza” je već viđenog.

“Argumentacija sa kojom se danas napada Vlada Srbije zbog nove kosovske politike identična je onoj kojom su Nikolić, Dačić i Vučić godinama satanizovali LDP, jer Srbi sa severa Kosova danas samo ponavljaju fraze koje su toliko puta do sada čuli”, zaključuju u LDP.

Državni vrh da reagira

Socijaldemokratska unija najoštrije je osudila postupak vladike Atanasije i pozvala državne organe da “energično reaguju na ove skandalozne izjave a Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno ogradi od umirovljenog vladike”.

Šef poslanika Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Vladimir Ilić smatra da su poruke i poređenja koje su se mogla čuti na mitingu “neumesna i neprihvatljiva”, iako nikome ne treba osporiti pravo na protest.

On je u izjavi Tanjugu naglasio da svi imaju pravo na protest i da društvo mora da bude tolerantno, ali da “za neke stvari koje su se čule danas ne sme biti tolerancije”.

Iznenađujući čin

Vjerski analitičar Živica Tucić rekao je za B92 da je šokiran činom mitropolita Amfilohija.

“Molitva za upokojenje može se reći za one koji više nisu živi. To je jedan izraz koji se pominje u opelima i pomenima. Za nekoga živoga se ne može reći da se moli da bude upokojen. Meni je ova izjava prosto šokantna”, rekao je on.

Tucić dodaje da do toga nije smjelo da dođe i da je time previše rečeno.

“Neko bi ovo mogao ovo da protumači da se poziva da neko više ne bude na vlasti i u životu. Ja sam isuviše iznenađen ovakvom izjavom da bih mogao da komentarišem šta je mitropolit u stvari hteo da kaže”, kazao je Tucić.

Tucić objašnjava i drugu činjenicu, koja otvara posebno pitanje, a to je da mitropolit Amfilohije, pošto dolazi iz druge eparhije ne bi trebalo da govori ili vrši vjerske službe na teritoriji eparhije koja nije njegova.

U Socijalističkoj partiji Srbije kažu da očekuju jasan stav SPC-a povodom, kako ocjenjuju, “sramnog” pozivanja na nove političke atentate i “upokojenje” velikog broja predstavnika građana u parlamentu.

“SPS očekuje jasan stav SPC povodom sramnog i bestijalnog pozivanja na nove političke atentate i upokojenje 80 odsto predstavnika građana naše države u parlamentu, a sve od strane crkvenih velikodostojnika koji ne zaslužuju da budu ni laici”, rekao je šef poslanika SPS-a Branko Ružić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine također zahtijeva od državnog vrha da reagira na prijetnje koje su im upućene na mitingu.

“Ako je dozvoljeno pretiti premijeru i potpredsedniku Vlade, izvoditi liturgiju za upokojenje najviših državnih institucija poput vlade i skupštine, ako gradom mogu nekažnjeno da mitinguju pripadnici Obraza čiji je rad zabranio Ustavni sud, kakva se poruka šalje građanima ove zemlje koji plaćaju porez da bi bili bezbedni?“, pita se LSV ističući da će u rješavanju ovog problema podržati one koji su preuzeli odgovornost da vode Srbiju. 

‘Opštenarodni skup’

Kako piše Srna, mitingu su, između ostalih, prisustvovali predstavnici srpskih opšina sa juga i sjevera Kosova, potpredsjednik RS-a Emil Vlajki i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. 

Miting je najavljen kao nestranački, a zakazan je simbolično u 12:44 sati, aludirajući na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Organizatori mitinga su četiri srpske opštine sa sjevera Kosova – Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, koji su pozvali građane da dođu na skup bez stranačkih obilježja, osim državnih simbola Srbije.

Oni ističu da će dolaskom na ovaj skup građani Srbije pomoći srpskom narodu na Kosovu da mirnim protestom izrazi svoju namjeru da ostane u državi Srbiji.

Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS), ranije je u Skupštini Srbije rekao kako očekuje da će skupu prisustvovati građani sa Kosova, kako sjeverno tako i južno od Ibra, te je dodao da na mitingu neće govoriti niko od predstavnika političkih stranaka.

Prema njegovim riječima, prisutnima će se obratiti predsjednik jedne opštine sa sjevera i jedne opštine južno od Ibra, te student Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“Biće to opštenarodni skup bez primesa ili sa željom da to ne bude stranački skup, nego skup građana Srbije u odbrani Ustava i zakona države Srbije”, rekao je Jakšić.

Svoju podršku ovom skupu ranije su najavile Srpska radikalna stranka i pokret Dveri.

Velika većina Srba sa Kosova protivi se parafiranom Briselskom sporazumu, jer smatraju da on ukida institucije Srbije na Kosovu i da ih gura pod vlast Prištine, kao i to da će dovesti do tihog nestanka Srba iz ove pokrajine.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će od 12. maja boraviti u višednevnoj posjeti Srbima na Kosovu, tokom koje će pokušati Srbe i sjeverno i južno od Ibra ubijediti da prihvate primjenu Briselskog sporazuma, za koji kaže da će biti dobar za njih i da se njime ne priznaje nezavisno Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vlada Srbije i Srbi sa sjevera Kosova ni poslije sastanka u utorak nisu postigli dogovor. Kosovski Srbi sada traže ocjenu ustavnosti briselskog sporazuma. Referendum se sada stavlja u drugi plan. Premijer Dačić kaže da država ima sve mehanizme da provede dogovor iz Brisela. Prilog Đorđa Kostića. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO