Prijava protiv dopredsjednika Vlade FBiH

Ministar je osumnjičen da je budžet FBiH oštetio za 1,5 miliona eura (Al Jazeera)
Ministar je osumnjičen da je budžet FBiH oštetio za 1,5 miliona eura (Al Jazeera)

Federalna uprava policije prijavila je Jerka Ivankovića Lijanovića, dopredsjednika Vlade FBiH, zbog organizovanog kriminala. 

U izvještaju upućenom Tužilaštvu spominje se još 56 osoba. Sumnja se na zloupotrebu položaja, povredu slobode odlučivanja birača te krivotvorenje isprava, čime je budžet Federacije BiH navodno oštećen za blizu milion i po eura.

Lijanović kaže kako i on želi da se raščisti ova situacija.

Oštetili budžet

“Nadam se da ovo nije nastavak politički motiviranih i režiranih optužnica. Sve što smo radili u Ministarstvu, radili smo u skladu sa zakonskom regulativom”, rekao je Ivanković.

Jerko Ivanković Lijanović je federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Postupajući po nalogu Federalnog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni formirao grupu za organizovani kriminal, u koju je pristupilo 56 osoba s područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi stjecanja protivpravne imovinske koristi, čime je oštećen budžet Federacije BiH u iznosu od 2.999.200 konvertibilnih maraka (1,5 miliona eura], navodi se u saopštenju FUP-a.

Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine, stoji u saopćenju.

U saopćenju se navodi da je prvoprijavljeni, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u budžetu, te time stvorio uslove da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba.

Prvoprijavljeni je potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opšte i posebne uslove iz Pravilnika o uslovima i načinima ostvarenja novčanih podrški.

Zahtjevi po osnovu kojih su donesena rješenja su formalno obradili članovi organizovane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članovi Komisije.

Ostali prijavljeni su, kao članovi organizovane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Sarajevu su nezadovljni poljoprivrednici ispred zgrade federalnog resornog ministarstva tražili ostavku ministra Jerka Ivankovića Lijanovića, te isplatu poticaja za 2012 godinu. Razišli su se sa najavom radikalnijih mjera ukoliko 21. januara enitetski predsjednik, Živko Budimir ne smijeni Lijanovića. No, Budimir odgovara da ta smjena ne bi donijela ništa u oblasti poljoprivrede. Izvještava Boris Gagić.

Sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je trebalo da bude raspravljano o budžetu za iduću godinu nije održana zbog nepostojanja kvoruma. Bojkotirali su je ministri iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, stranaka koje više nisu dio parlamentrane većine. Premijer Nermin Nikšić odlučio je, zatim, sam uputiti prijedlog budžeta u parlamentarnu proceduru. Produženje […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO