Pahor: Moguće cijepanje EU na dvije lige

Gostovanjem na Zagrebačkom univerzitetu slovenski predsjednik Pahor završio službenu posjetu Hrvatskoj (Robert Ani? / Pixsell)
Gostovanjem na Zagrebačkom univerzitetu slovenski predsjednik Pahor završio službenu posjetu Hrvatskoj (Robert Ani? / Pixsell)

Slovenski predsjednik Borut Pahor tokom posjete Hrvatskoj izjavio je da bi zbog krize moglo doći do cijepanja EU na dvije kategorije zemalja.

“Može se očekivati da EU nastavi da se razvija u smjeru u kojem danas ide, ali i da se zbog krize rascijepi na dvije kategorije zemalja”, rekao je Pahor na zagrebačkom univerzitetu, gdje je pred studentima govorio o tome kako vidi budućnost EU.

On smatra da će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rješavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima, “koje su razvijene, moderne i uređene”, prenosi agencija Srna pisanje hrvatskih medija.

Prema njegovim riječima, Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kada su moguća pomenuta dva smjera razvoja Unije, a Hrvatska mora biti spremna za oba scenarija.

“Jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascijepiti na zemlje prve i druge kategorije”, ocijenio je Pahor.

S druge strane, hrvatski predsjednik Ivo Josipović  je naveo da se Hrvatska mora potruditi da bude sposobna za igru “u prvoj ligi”, a ako se dogodi da se nađe u “drugoj ligi”, mora biti spremna za prelazak “u viši rang takmičenja”.

Četiri tranzicije

“Dođe li do odluke o podijeljenoj EU, proces selekcije već je počeo. To nije pitanje budućnosti već sadašnjosti”, izjavio je Pahor i dodao da smatra da će se Slovenija “provući kroz iglene uši” i izaći iz trenutne krize.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da je Hrvatska prošla “četiri tranzicije: državnu, ekonomsku, demokratsku i strukturnu”.

Prvu je karakterizirao raspad Jugoslavije, drugu prijelaz iz socijalizma u kapitalizam, treću prelazak iz jednostranačja u višestranačje, a četvrtu ukupna prilagodba pravnom i društvenom okviru Evropske unije, rekao je.

Gostovanjem na Univerzitetu slovenski predsjednik Pahor završio je službenu posjetu Hrvatskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

“Hrvatska ne krši dogovor o rješavanju problema ljubljanske banke” – rekao je hrvatski predsjednik Josipović svome kolegi Pahoru tokom prve službene posjete Hrvatskoj, otkako je postao slovenski predsjednik. Priču donosi Martina Kiseljak.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO