Nikšićki rudari odbili prijedlog Vlade

Za isplatu sedam zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje rudari od države traže skoro dva miliona eura (Al Jazeera)
Za isplatu sedam zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje rudari od države traže skoro dva miliona eura (Al Jazeera)

Radnici Rudnika boksita u Nikšiću, koji u jami Biočki stan štrajkuju već 14 dana, odbili su ponudu Vlade Crne Gore o ponuđenoj pozajmici od 320.000 eura i nastavili protest.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je kako rudari smatraju da je ponuda Vlade Crne Gore neozbiljna, jer predviđa isplatu samo jedne od sedam zaostalih plata.

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se radnicima nikšićkog Rudnika boksita isplati 320.000 eura pomoći i pozvala rudare da prestanu sa takvim radikalnim vidom protesta.

Grupa od 30 radnika u srijedu je blokirala ulaz u jamu i prestala uzimati hranu.

„Prvi kilometar uđemo autom, ostatak prepješačimo u groznim uslovima gdje ima i odrona i moramo se oprezno provlačiti da ne bi ko stradao. Svega smo svjesni – da su naši životi ugroženi, da može da se desi odron, da nikad ni ne izađemo, ali na to smo se odlučili“, rekao je ranije za Al Jazeeru rudar Ranko Bezmarević.

Nikšićki rudari počeli su 27. aprila štrajk u jami Biočki stan, tražeći da im se isplate zaostale plate i ponovo pokrene proizvodnja.

Industrijski pokretač

Rudari su naveli da su se na ovaj potez opredijelili zbog neozbiljnosti i pogrešnih odluka Vlade Crne Gore.

Za isplatu sedam zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje, rudari od države traže blizu dva miliona eura.

Vlasnik rudnika je Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), koja je 2011. zaustavila proizvodnju.

Procjene su da u rudniku ima još skoro 40 miliona tona boksita, vrijednog milijardu eura. Rudnik boksita je uz Željezaru najveći industrijski pokretač Nikšića i ima 314 zaposlenih.

Štrajk rudara u Vladi vide kao loš potez koji, poručuju, samo može ugroziti život ljudi i otjerati moguće investitore.

Nikšićki rudari u jamu su ušli treći put zaredom. Slično su uradili 2009. i 2010. i tada tražeći isplatu zaostalih zarada i opstanak rada rudnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tridesetak nikšićkih rudara zatvorilo se u jamu u kojoj borave već 13 dana. Počeli su štrajk glađu protestujući što crnogorska vlada nije ispunila njihove zahtjeve – isplatu 7 zaostalih plata i pokretanje proizvodnje u rudniku. Radnici su poručili da će u rudniku ostati do ispunjenja svih zahtjeva. Iz crnogorske vlade za sada – nema odgovora. […]

Četrdesetak rudara Nikšićkih rudnika boksita već 12 dana štrajkuju u napuštenoj jami tražeći od države isplatu zaostalih zarada i nastavak proizvodnje. Državna komisija za ekonomiju predložila je crnogorskoj Vladi da radnicima osigura novac za isplatu dvije zarade i pokretanje proizvodnje. Sada se čeka odluka rudara. Priču donosi Milica Marinović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO