Nastavak spora u Croatia Airlinesu

Rasplet situacije između kabinskog osoblja i Uprave Croatie Airlinesa je još uvijek neizvjestan.

Masovno bolovanje otvoreno na prvi maj, zbog čega su brojni letovi otkazani, kontrola zavoda za zdravstveno osiguranje proglasila je opravdanim, izvijestio je Ivan Čorkalo, novinar Al Jazeere.

Bez obzira na to, Uprava Croatia Airlinesa ustrajna je u podjeli otkaza.

“Croatia Airlines je pokrenula postupak za raskidanje radnog odnosa. Radi se o redovnom postupku koji je sad pred radničkim vijećem. Nitko još nije dobio otkaz, a mi imamo razloga vjerovati da se radi o prikrivenoj i nezakonitoj industrijskoj akciji”, kazao je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa. 

No, u Sindikatu kabinskog osoblja najavljuju pravnu bitku.

Tanja Mirić iz Sindikata kabinskog osoblja je rekla: “Kontaktirali smo odvjetnike, čekamo odluku radničkog vijeća, obzirom da će otkazi ukoliko se dogode biti neopravdani. Čekamo osam dana da vidimo koji će biti potezi uprave, ali zasad smo poduzeli sve da spasimo tih 42 ljudi”.

Dodatne provjere

Čelni čovjek Croatia Airlinesa svjestan da su kratkotrajna bolovanja teško dokaziva pa najavljuje i dodatne provjere. 

“Preispitat ćemo sva ta bolovanja i na kraju krajeva možemo koristiti i kontrolu kontrole, možemo zatražiti kontrolu stava koji smo dobili danas “, poručio je Kučko.

Operacija masovnog bolovanja uslijedila je kao reakcija na najavljeno smanjenje plata za kabinsko osoblje u sklopu novog Kolektivnog ugovora.

Uprava smatra da je riječ o nezakonitoj akciji, temeljem čega se i odlučila na otkaza. 

Kučko je dodao: “Na taj način, zapravo bilo gdje gdje postoji više radnika, što može biti legitimno ili ne mora, jednostavno proglase bolovanje na par dana i na taj način započnu industrijsku akciju”.

“Možete misliti kako je ljudima kad znaju da im prijeti otkaz, a polovica ih je još polubolesna, u kolektivu je situacija katastrofa”, kazala je Mirić.

A kompanija bi se uskoro mogla suočiti i s novim štrajkom, koji bi donio i nove gubitke.

“Postoje šanse uvijek postoje šanse, tako je to u zadnje tri godine uvijek postoje šanse”, dodala je Mirić.

Konačnu odluka o generalnoj obustavi rada Sindikat će donijeti tokom sljedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera