Budimir ne može potpisivati dokumente

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je mišljenje Tužilaštva BiH koje se izričito usprotivilo da predsjednik bh. entiteta Federacija BiH Živko Budimir, dok se nalazi u pritvoru, potpisuje bilo kakve dokumente u vezi sa obavljanjem službenih poslova iz nadležnosti predsjednika FBiH, potvrđeno je agenciji Srna u Sudu BiH.

“Sud BiH prihvatio je mišljenje Tužilaštva, imajući u vidu težinu, karakter i posljedice koje se osumnjičenom stavljaju na teret”, navode u Sudu.

U Budimirovoj timu advokata vjeruju kako je njihov klijent i dalje federalni predsjednik sa svim ovlastima. Svaku drugačiju odluku nazivaju suspenzijom Ustava Federacije.

“Obzirom na stav Tužilaštva da se ne dozvoljava potpisivanje bilo kakvog dokumenta koji je u vezi o obavljanjem poslova predsjednika Federacije, tužilac je uzurpirao i suspendirao Ustav”, rekao je advokat Ragib Hadžić.

Da li je ova odluka Suda neustavna, Budimirovi advokati mogli bi zatražiti mišljenje federalnog Ustavnog suda.

“Ovog trenutka blokada izvršne vlasti nije nastala djelovanjem Živka Budimira nego tužioca”, dodao je Hadžić.

Opravdana odluka

O odluci Suda BiH i novonastaloj situaciji poslije hapšenja predsjednika Federacije BiH u studiju Al Jazeere govorio je Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

On je kazao odluke svakog suda, pa i Suda BiH treba poštovati i provoditi, te izbjegavati svaki komentar.

“U ovom slučaju mislim da je Sud imao valjane razloge da ovako postupi. Samu činjenicu da je predsjednik Federacije lišen slobode ne treba shvatiti samo u bukvalnom smislu – da se kreće u fizičkom smislu, već su i drugi aspekti njegove slobode ograničeni”, ocijenio je Trnka.

On je ukazao da je Budimir faktički lišen slobode iako protiv njega nije podignuta optužnica.

“U toj situaciji, moglo bi se pretpostaviti da se eventualno na njega mogu vršiti različiti pritisci, da on nije u prilici da potpuno slobodno donosi odluke kao kada bi se nalazio izvan pritvora”, dodao je Trnka.

Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH. Budimir je prebačeni u zatvor u Mostaru.

Usvajanje federalnog Zakona o penzionisanju boraca, koje se postavilo kao posljednji uvjet za novi aranžman BiH sa MMF-om, trebao je potpisati pritvoreni predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO