Viši sud: Odgovornost Srbije za ratni zločin

Sud je utvrdio da je minobacačima uništena imovina mještana Kukurovića (Goran Necin / Flickr)

Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u opštini Priboj, 18. februara 1993. i to je prva takva presuda za područje Sandžaka, saopštio je u utorak Fond za humanitarno pravo (FHP).

Fond za humanitarno pravo je 9. jula 2007. godine pokrenuo sudski postupak protiv Srbije u ime 20 mještana Kukurovića, a od suda je traženo da “obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štete na imovini mještana isplati odštetu od 32.750.000 dinara”.

“O visini odštete sud će odlučivati ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu”, dodaje se u saopštenju.

U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svjedoka koji su “opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992.”

Leševi u spaljenim kućama

Tri svjedoka očevica opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993, navodi FHP i ističe da je sud utvrdio “da su se pre napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pešadijskom napadu uništena imovina mnogih meštana”, prenosi Tanjug. 

Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati “pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići” i da su mještani, “među kojima je bilo i dece, pobegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju”.

Dva dana kasnije, nekoliko mještana koji su se vratili u Kukurovićima “zatekli su zgarišta i pobijenu stoku”, a “u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo”.

FHP navodi da je 11. aprila 1993, “kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno još osam kuća sa pomoćnim objektima”.

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj, ali nakon toga “nijedan meštanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja”, kaže se u saopštenju.

Odbijen prigovor zasterjelosti

FHP navodi i da je 23. oktobra 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Užičkog korpusa VJ.

U saopštenju se dodaje i da je 27. oktobra 2006. to tužilaštvo obavijestilo FHP da je predmet proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine.

FHP navodi da je sud odbio prigovor zasterjelosti koje je tokom postupka istaklo Republičko javno pravobranilaštvo, “jer Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i dalje preduzima radnje na otkrivanje počinilaca ovog zločina”.

Izvor: Agencije