Slab interes Hrvata o izborima za EP

U nedjelju, više od 3,7 miliona hrvatskih birača bira 12 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u Evropskom parlamentu.

“Tiskanje biračkih listića je pri kraju, a birači i dalje nisu upućeni u sam proces”, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Kako bi u nedjelju sve bilo spremno za izbore u državnoj tiskari užurbano se radi.

“Glasačke listiće ne smijemo snimati detaljno. U procesu su svi već preklopljeni. Tako ni ne dolazi do izražaja njihova stvarna veličina, poput jednih rastvorenih novina”, javila je Brkić.

‘Glasačke plahte’

„Zbog velikih dimenzija listići su dobili nadimak ‘glasačke plahte’. Na jednom se nalazi 28 kandidacijskih lista, sa stotinama imena ljudi, koji žele mjesto u EU parlamentu”, javlja Brkić. 

Zastupnici će se birati na rok od godinu dana, jer su redovni izbori za Parlament već 2014. Kako ih birati građani uglavom nisu upućeni, ali ni zainteresirani.

“Nisam ni čuo za to iskreno. Ne gledam baš TV ni vijesti, ne čitam novine”, govori jedan građanin. 

Odgovore nudi spot Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave.

Na biračkom mjestu hrvatski državljani s pravom glasa moraju se pojaviti s važećim dokumentom, nakon čega će dobiti glasački listić. Na njemu mogu označiti ili listu i kandidata s te liste, ili samo listu, ili samo kandidata.

To je novost, međutim, odluči li se birač glasati za kandidata, automatski glasa i za listu. U nevladinoj udruzi GONG zadovoljni su što je komplicirana procedura pojednostavljena kroz spot.

„Međutim, stranke se nisu dovoljno potrudile informirati građane o samim izborima, ali i označaju Europskog parlamenta”, kaže Natalia Mirković, pravna savjetnica GONG-a.

Na ovim izborima, dijaspora se prvi put trebala aktivno registrirati, što je učinilo tek nešto više od 2.000 birača.  No, to ne znači da će samo oni ove nedjelje moći glasati.

Glasanje uz potvrdu

„Građani koji se nisu aktivno registrirali ipak će moći glasovati tako što će dobiti potvrdu za glasovanje. Ali, nakon što se izvrši provjera u diplomatsko-konzularnom predstavništvu”, objašnjava Mirković. 

Za ove izbore, prema ocjenama analitičara, kampanja gotovo i ne postoji. Građani u anketama uglavnom su nezainteresirani.

No, onima, koji će ove nedjelje ipak obaviti svoju građansku dužnost, pomagala poput povećala neće biti na odmet.

Izvor: Al Jazeera