SAD ohrabruje Beograd i Prištinu za dogovor

Kosovski premijer smatra da dijalog ostaje jedina razumna opcija za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine (AFP)

Sjedinjene Američke Države ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu dogovor koji otvara njihove puteve ka evropskim integracijama, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell.

On je kazao da SAD znaju da se približava krajnji rok za dogovor, ali da nastavljaju ohrabrivati obje strane da iskoriste ovu izuzetnu priliku.

“Vidjeli smo da komentari oko toga idu naprijed-nazad, ali na kraju svega mi ćemo nastaviti da ih ohrabrujemo da postignu dogovor”, istakao je Ventrell.

Ponovio je podršku Amerike visokoj predstavnici Evropske unije (EU) Catherine Ashtone i njenom vođenju dijaloga.

Dijalog, jedina opcija

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da dijalog ostaje jedina razumna opcija za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i izrazio spremnost da prihvati poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao narednih dana.

“Propast dijaloga ne bi trebalo da bude opcija ni za Srbiju ni za Kosovo. Zbog toga ostajem riješen i spreman da prihvatim svaki poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao narednih dana od vioske predstavnice”, rekao je Thaci, prenosi Tanjug.

On tvrdi da je Kosovo do sada već učinilo mnoge brojne ustupke i ostalo konstruktivno u naporima da dođe do dogovora, a da je “sada vrijeme da Srbija, također, postane pragmatična i kreativna u svojim naporima da postigne sporazum”.

Ocjenjujući da je dijalog jedina razumna opcija, Thaci kaže da su se obje strane saglasile da je sporazum neophodan da bi se, kako navodi, “otvorilo novo poglavlje mira, tolerancije i saradnje između dvije države”.

Vlada Srbije jednoglasno je u ponedjeljak odlučila da odbije sporazum sa Prištinom i zatražila hitan nastavak dijaloga sa Kosovom uz posredovanje Evropske unije.

Državni vrh Srbije je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, od Brisela dobio rok do utorka popodne da prihvatiti ili odbaci rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz podršku EU-a i SAD-a.

Odbacivanjem ponude Srbija ostaje bez šansi da od Brisela u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije