Lideri iz regije o ekonomskoj saradnji

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i premijeri Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Milo Ðukanović i Hrvatske Zoran Milanović obratili su se velikom broju gostiju na Međunarodnom sajmu privrede “Mostar 2013”, koji je otvorio predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

“U vremenu teške krize koja nije zahvatila samo naše krajeve, već Europu i svijet, gospodarstvo je je ono što treba biti svima nama u žiži interesiranja”, kazao je Bevanda. 

“U proteklom periodu svi smo svedoci krize za stabilnost u regionu. Veoma je važan značaj CEFTA-e za povoljnije poslovanje, a ulazak Republike Hrvatske u EU je očigledan primer da smo svi na pravom putu ka Uniji i da jačamo ekonomske odnose i regionalnu saradnju”, istakao je premijer Srbije.

Dačić je podsjetio kako u ne tako davnoj prošlosti politika nije bila saveznik zajedničke saradnje i privrednog prosperiteta na ovim prostorima.

Milanović je naglasio da smo male države koje moraju biti otvorene za saradnju. “Ulaskom Hrvatske u EU ulazimo u sustav u kojem smo mala država, a ovdje smo svi male države, u usporedbi s velikim gigantima, zbog čega moramo biti potpuno otvoreni na jedinstvenom tržištu, a istovremeno biti konkurenti jer u protivnom u toj utakmici gubimo”, kazao je on.

Naglasio je kako male zemlje nemaju drugog izbora nego da budu otvorene zbog čega “želi svima koji su ovdje isto ono što se trenutno događa Hrvatskoj”. 

Crnogorski premijer naglasio je kako je prisustvom na ovom značajnom regionalnom skupu Vlada Crne Gore željela dati svoju podršku boljoj privrednoj saradnji u regiji

On je istakao da je u doba ekonomske krize „najvažnije da pozicioniramo interese svih nas“. Dodao je kako tu šansu vidi u oblasti infrastrukture, energetskim potencijalima, turističkoj ponudi te u svakodnevnoj razmjeni informacija. 

Sastanak u Mostaru

U okviru sajamskih “Dana EU fondova” biće održana i prva radionica o temi “Implikacije ulaska Hrvatske u EU za BiH”, kao i radionica “Izazovi i perspektive EU finansiranja u kontekstu razvijanja malih i srednjih preduzeća u BIH”.

“EU je veoma ponosna što je partner ovog sajma, radujem se tome što imamo priliku da pokažemo šta Unija nudi na našem štandu. Tu će vas dočekati naša delegacija i upoznati vas sa iskustvima zemalja kao što su Španija, Rumunija, Holandija”, istakao je Sorensen.

Sajam će posjetiti i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Otvaranju ove privredne manifestacije prethodio je sastanak Bevande sa svojim srpskim, hrvatskim i crnogorskim kolegama.

Uoči početka sastanka, Dačić je rekao da će morati brzo da napusti BiH zbog sjednice Vlade Srbije koja je zakazana za utorak, a na kojoj će razmatrati aktuelna situacija u Srbiji.

Inače, Dačić je u Mostar doputovao u ponedjeljak navečer gdje je novinarima izjavio da je Srbija veoma zainteresirana da ima dobre odnose sa BiH i zemljama regije, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Izvor: Agencije