Zakazana hitna sjednica Vlade FBiH

Premijer Federacije BiH i njegova dva zamjenika sastali su se i dogovorili održavanje sjednice entitetske Vlade ove sedmice.

Suprotstavljeni politički blok tvrdi da je to dokaz da se Socijaldemokratska partija (SDP) vraća u Vladu ovog bh. entiteta, saznaje reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Entitetski premijer Nermin Nikšić (SDP) zakazao je za srijedu hitnu sjednicu o temi važnoj za fiskalnu stabilnost entiteta.

“Prema tome kako će se dalje odvijati situacija, što bude hitno, opredjeljivat ćemo se. Ako se ne usvoji zakon o povoljnim penzijama ili bude u suprotnosti sa MMF-om, slijedi usvajanje rebalansa budžeta Federacije BiH”, rekao je Nikšić.

Entitetski premijer odlučan je u namjeri da ne zakazuje redovne sjednice dok se federalni Ustavni sud ne izjasni o usvojenim izmjenama Poslovnika o radu Vlade.

Naime, tim izmjenama je suprotstavljeni blok u izvršnoj vlasti omogućio zamjenicima premijera da sazivaju sjednice ako to ne želi Nikšić, kao i da potpisuju akte.

Protesti poljoprivrednika

O budućem radu Vlade i dalje su različiti politički pogledi u samom kabinetu.

Dio ministara predvođen onima iz Stranke demokratske akcije (SDA), tvrdi da je SDP najnovijim potezom odlučio kako se vraća radu u Vladi.

“Baš kada se ministri u entitetskoj Vladi ponovo okupe za zajedničkim stolom protest pred ovom zgradom najavljuje dio poljoprivrednih udruženja iz Federacije Bosne i Hercegovine”, izvještava Boris Gagić.

Traže da se u Službenom listu objavi program poticaja poljoprivredi i isplati im se novac za posljednji kvartal prošle i prvi ove godine. U suprotnom, prijete izlaskom na ulicu.

“Mi ne želimo politikantstvo, želimo da Vlada poštuje što je dogovoreno, ako je jednoglasno to usvojila ne vidim razloga da se ne plaća”, kaže Avdo Muslimović iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Oba suprotstavljena bloka u entitetskoj Vladi vjeruju kako protesta poljoprivrednika neće biti jer će Parlament dati zeleno svjetlo za objavu u Službenom listu.

Zakonodavnoj i federalnoj izvršnoj vlasti međunarodna zajednica uputila je u međuvremenu jasan stav – ne prihvata se zastoj u radu institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera