U poplavljena sela ne stiže ni hitna pomoć

U južnom dijelu Bosne i Hercegovine poplave i dalje prijete naseljima. Kiša koja pada posljednjih dana nanijela je i velike materijalne štete na prirodnim dobrima u Popovom polju.

Stanovnici nekoliko sela u hercegovačkoj općini Ravno su, usljed poplava, odsječeni od svijeta te im ne može prići ni hitna medicinska pomoć, izvijestio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Koliko je situacija alarmantna govori i činjenica da prijeti opasnost kompletne saobraćajne izoliranosti, jer je već regionalni put  Ravno-Stolac djelomično pod vodom, što bi se uskoro moglo dogoditi i na pravcu Hutovo-Ravno.

Uništeni nasadi voća i povrća

Mještanima naselja oko Popova polja uništene su stotine hektara obradivog zemljišta i brojni nasadi voća i povrća.

„Sve kulture koje uspijevaju na ovom dijelu su upropaštene. Nasadi jabuke, kajsije i breskve su uništeni kao i kulture žitarica”, kaže mještanin Dragan Bender.

Za nastalu štetu, kako smatraju u općini Ravno, najodgovornija je Elektroprivreda HZ HB Mostar, odnosno Hidroelektrana Čapljina.

Iz općine kažu kako su više puta inicirali sastanke između dvije entitetske elektroprivrede, ali da do sada između njih nije postignut dogovor kada je riječ o kontinuiranom propuštanju vode.

„Nažalost još uvijek je veliki dotok vode u Popovo polje iz gornjih akumulacija, pa Trebišnjica i međudotoci uzrokuju plavljenje poljoprivrednih površina zadnjih nekoliko mjeseci. Dodatan problem je i isključenje Hidroelektrane Čapljina, što uzrokuje akumuliranje donjih voda, odnosno stalni rast Trebišnjice i pretvaranje Popovog polja u veliku akumulaciju”, rekao je Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno. 

Prebacivanje odgovornosti

Iz Elektroprivrede HZHB u četvrtak su istakli da su zaustavili rad hidroelektrane i ispustili vodu po nalogu inspekcije i na zahtjev nadležne agencije, a tvrdili su da su svjesni posljedica takve odluke.

Međutim, dan poslije tvrde da nisu nikako odgovorni za stanje na terenu.

„Ja mislim da načelnik općine Ravno dobro zna da voda koja se sada nalazi u Popovom polju dolazi iz Trebinja. Ne dolazi iz Čapljine. Ja ne vidim da smo mi iz HE Čapljina krivi za bilo šta”, kaže Nikola Krešić, direktor Elektroprivrede HZB.

Naznaka za poboljšanje situacije nema, a općina je nemoćna pomoći mještanima Ravnog.

„Mi nismo u mogućnosti pomoći mještanima zbog slabog proračuna i pokidanih veza. Do nekih stanovnika možemo samo čamcem, a nemamo ni čamca. O nadoknadi štete ne možemo ni pričati, jer općina u svom proračunu nema tih sredstava”, rekla je Stana Burić, predsjednica Općinskog vijeća Ravno.

Stanovništvo čije su kuće u blizini Popovog polja strahuje da će im kuće ponovo biti poplavljene, iako im još nije nadoknađena šteta u poplavama prije tri godine.

Izvor: Al Jazeera