Hapšenja na osječkom fakultetu zbog mita

Direktor hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Dinko Cvitan izjavio je u petak u Osijeku kako je na osječkom Ekonomskom fakultetu uhapšeno 39 osoba zbog sumnje u koruptivna djela primanja i davanja mita, protivzakonito posredovanje, zloupotrebu položaja i ovlasti, te poticanje na to kazneno djelo, prenosi agencija Hina.

U izjavi novinarima pred zgradom osječkog odjela USKOK-a Cvitan je kazao kako je, nakon dugotrajnih i složenih istraživanja, ovaj ured u petak dao nalog za hapšenje 39 osoba, pet profesora i jednog asistenta osječkog Ekonomskog fakulteta, 21 studenta, a ostali osumnjičeni su posrednici.

Dodao je da kako će uhapšeni biti ispitani i protiv njih će biti donesen nalog o provođenju istrage.

„Ovo je nastavak operativne akcije ‘Indeks’, koja očito nije postigla ono što je trebalo, a to je sprječavanje koruptivnih aktivnosti u sveučilišnoj zajednici, prema tome nastavljamo dalje“, poručio je Cvitan.

Ocijenio je kako iz prošle akcije „Index“ neki nisu „ništa naučili“ i da se to ne može tolerirati.

„Studenti koji uče zasluženo dobiju svoje diplome i s pravom očekuju radno mjesto. Međutim činjenica je da neki ljudi to ne rade i da polažu ispite na drugi način. To je nedopustivo i ovo je zapravo jedna velika sramota“, istakao je Cvitan.

Ispit od 1.000 eura

Rekao je kako se očekuje da će sve privedene osobe u petak biti ispitane, nakon čega će biti donesena odluka hoće li se istražnom sudiji predlagati određivanje istražnog zatvora.

Cvitan je dodao kako će se „za neke osobe to sigurno učiniti“.

Neki mediji su objavili da su provjere u ovoj najnovijoj antikorupcijskoj akciji trajali godinu dana i da je cijena ispita iznosila najmanje 1.000 eura.

Na USKOK-ovoj meti zbog prodaje ispita dosad je na udaru bilo zagrebački Univerzitet.

Izvor: Al Jazeera i agencije