Čović: Odbačeni prijedlozi o izbornom modelu

Dragan ČoviĆ: Propali su svi dosadašnji prijedlozi jer su bošnjačke stranke odbacile tri rješenja (Reuters)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je u petak da su vodeće političke stranke odbacile sve međusobne prijedloge o novom izbornom modelu za tu zemlju, najavljujući da će Evropska komisija sljedećih dana organizirati sastanak vladajućih stranaka kako bi se pokušao postići dogovor prije najavljene posjete evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, 11. aprila u Mostaru što je službeni rok da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

“Propali su svi dosadašnji prijedlozi jer su bošnjačke stranke odbacile tri rješenja koja su ponudila dva HDZ-a. Istodobno, postoji prag koji hrvatski predstavnici ne mogu prijeći da nam brojniji narod bira članove Predsjedništva”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Time je praktično potvrdio kako su odbačeni i prijedlozi koji su predstavljeni na posljednjem sastanku u Sarajevu između predstavnmika dva HDZ-a, Socijademokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koje su predložila dva HDZ-a o uvođenju “minimalne višenacionalne zastupljenosti”, javila je Hina.

Time bi se veća uloga dala kantonima pri biranju članova Predsjedništva gdje Hrvati imaju veći utjecaj, što lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SBB-a BiH Fahrudin Radončić nisu prihvatili.

Načela iz Brisela

Čović je pojasnio i da HDZ-ovi nisu mogli pristati na prijedlog elektorskog modela s proporcionalnim sistemom po kojem bi se „ponavljala situacija da Hrvatima brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH biraju članove državnog vrha“.

Na stolu su, po njegovim riječima, ostala načela sa sastanka u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije početkom marta da bh. entitet Republika Srpska bude jedna izborna jedinica, a entitiet Federacija BiH druga jedinica, s većim utjecajem deset kantona, te da brojniji narodi neće nametati članove Predsjedništva malobrojnijim i da se u tom okviru može tražiti eventualno novi prijedlog.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da sada Evropska komisija pokušava posredovati organizirajući sastanak šest ili sedam najvažnijih stranaka u državi na kojem bi, najvjerojatnije 8. aprila, učestvovao i glavni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sannino.

Evropska komisija dala je rok da domaći političari u BiH do 11. aprila usaglase rješenje oko presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Time bi se trebale otkloniti prepreke da predstavnici manjina mogu biti birani u državno Predsjedništvo i  Dom naroda, a što bi otvorilo mogućnost zemlji da podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji tokom ove godine.

Izvor: Agencije