Crna Gora: Vujanović siguran u pobjedu

Aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kandidira se za tu funkciju treći put. Do izbora je ostalo nekoliko dana, a Vujanović poručuje da će na njima odnijeti novu pobjedu.

Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Vujanović u prednosti nad kandidatom opozicije Miodragom Lekićem, analitičari procjenjuju da ga izostanak podrške socijaldemokrata, zbog sporenja o ustavnosti njegove kandidature, može koštati dijela glasova, izvijestila je reporteka Al Jazeere Milica Marinović.

„Poštovani Cetinjani i Cetinjanke, na predsjedničkim izborima ćemo sigurno pobijediti. Pobijedićemo za bolje Cetinje, za bolju Crnu Goru, za bolji život svih naših građana“, poručio je predsjednik Crne Gore.

Ovakav nastup obilježio je promotivne skupove Filipa Vujanovića, aktuelnog predsjednika države i kandidata za novi, treći mandat na toj funkciji.

Kritike i pohvale

„Naprijed“ i „Poznajemo ga“, dvije su glavne vodilje Vujanovićeve kampanje koja je po ocjeni nekih analitičara znatno neuvjerljivija nego proteklih godina.

Za analitičarku Daliborku Uljarević to nije ništa neobično. Smatra da je Vujanovićeva kampanja sporedna u odnosu na uticaj njegove partije i lidera Mila Đukanovića.

„Činjenica da je Đukanović dobio izbore za DPS, kao što će ih najvjerovatnije dobiti za Filipa Vujanovića. On definitivno ima jednu široku prepoznatljivost, ima iskustvo u državničkim poslovima, ali ono što je njegova najveća prednost je u jakoj partijskoj infrastrukturi“, kaže Daliborka Uljarević.

Filip Vujanović u politici je od devedesetih. Bio je ministar pravde i unutrašnjih poslova, premijer, predsjednik Skupštine i dva puta predsjednik države. No, za više od 20 godina, koliko je proveo u politici, uradio je malo, smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

„Zašto sam, poštovani prijatelji, siguran da ćemo mi pobijediti na predsjedničkim izborima. Zato što sam ispunio sva obećanja koja sam u ime vas, a za nas, dao za našu Crnu Goru“, objasnio je svoje uvjerenje Filip Vujanović.

I pored kritika Vujanović je već godinama, u istraživanjima javnog mnjenja, prepoznat kao najpopularniji političar sa širokom podrškom, za koga glasa mahom prosrpsko biračko tijelo.

Prioriteti u ‘novom mandatu’

Novinar Neđeljko Đurović kaže da je to stoga „što je u svojim javnim nastupima izgovarao ono što oni misle, a to je da treba himnu Crne Gore skratiti za dvije posljednje strofe, i što ima blizak odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.“

Ovakvi stavovi i pitanje ustavnosti Vujanovićeve kandidature, ostavile su ga bez podrške koalicionog partnera- socijaldemokrata, a time, kažu analitičari i bez dijela tvrdocrnogorskih glasova.

Ipak, Vujanovića to ne brine, već najavljuje prioritete u svom novom mandatu.

„Promovišimo ono što su najviše ekonomske vrijednosti, jer moramo na taj način konkurencijom privući strani kapital da bi se ovdje ulagalo i živjelo bolje. To će biti zadatak i narednih pet godina“, kaže Vujanović.

Hoće li predstojeći izbori donijeti novi, treći predsjednički mandat Filipu Vujanoviću znat će se 7. aprila.

Izvor: Al Jazeera