Prijava Hypo banke protiv Lijanovića

Nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela Hypo banka, nova uprava je ispitala cjelokupno poslovanje (www.hypo-alpe-adria.ba)

Nova uprava Hypo banke podnijela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv braće Lijanović zbog počinjene prevare pri dobijanju kredita, potvrdio je direktor uprave Alexander Picker.

U intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski Dnevni avaz Picker tvrdi da su Lijanovići prevarom, korupcijom i davanjem mita oštetili Hypo banku za 32 miliona eura, koliko iznose loši krediti plasirani širobriješkoj porodici u čijem je vlasništvu industrija za preradu mesa.

Od poduzetnika braća Lijanovići su u međuvremenu postali političari, pa je Jerko Ivanković Lijanović sada na dužnosti zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH i ministra poljoprivrede, dok je Mladen Ivanković poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prenosi agencija Hina.

Razgovori s Tužilaštvom

“Predali smo u ponedjeljak Tužilaštvu BiH zvaničnu krivičnu prijavu protiv braće Lijanović i Petra Jurčića, bivšeg direktora Hypo banke te još nekoliko osoba. To je jedan od najvećih slučajeva koje imamo”, kazao je Picker, dodajući da su o tome sedmicama već razgovarali s predstavnicima Tužilaštva BiH.

Nakon velikih gubitaka koje je pretrpjela Hypo banka, nova uprava je ispitala cjelokupno poslovanje.

Utvrđeno je da su krediti čija se naplata pokazala problematičnom plasirani od 2005. do 2008. godine, a potom su još dvije godine skrivani stvarni pokazatelji o poteškoćama u koje je banka zapala.

“Kada je ‘Hypo’ došao u BiH imao je veoma ambiciozan plan i htjeli su brzo rasti, zbog čega je napravljeno puno grešaka. Ovakvih problematičnih kredita ili klijenata, kako hoćete, imamo i po ostalim zemljama članicama – u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj”, dodao je Picker.

Izvor: Agencije