Referendum o Srđu nije uspio

Komisija za provođenje referenduma o gradnji parka za golf na Srđu objavilo je prve neslužbene rezultate, prema kojima referendum Dubrovčana o izgradnji golf-terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad Dubrovnika nije uspio, jer na njega nije izašao dovoljan broj birača.

Predsjednica Komisije Kate Brajlović izvijestila je da je na referendum izašlo 11.977 od 38.007 upisanih birača ili 31,5 posto. Za uspjeh referenduma trebalo je izaći 50 posto plus jedan birač, tako da referendum nije uspio.

Za izgradnju golf-parka glasalo je 1.846, protiv je bio 10.051 birač, a 77 listića su nevažeći.

Slaba izlaznost

U Dubrovniku je u nedjelju održan referendum na kojem su se građani izjasnili jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ.

Prema ranije objavljenim neslužbenim podacima Građanske inicijative “Srđ je naš”, na referendum je do 18 sati u nedjelju izašlo 30 posto birača, a 80 posto njih glasalo je protiv.

Kako navode iz Inicijative, zadovoljni su izlaznošću, ali i svjesni da referendum ima male šanse da bude uspješan.

S druge strane, supruga izraelskog investitora koji namjerava graditi golf-terene rekla je kako je zadovoljna, jer su Dubrovčani poslali odlučnu poruku da investitori u tom gradu imaju šta tražiti.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?”

Prema službenim podacima, do 16 sati na referendum je izašlo svega 20,2 posto građana. Glasalo se od sedam do 19 sati, a da bi referendumski rezultati bili važeći potrebno je da izađe 50 posto plus jedan birač.

Različiti stavovi

Projekt težak otprilike milijardu eura podijelio je Dubrovčane, javlja Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Dok jedni misle da je projekt u interesu stanovnika, drugi drže da je ekološki i ekonomski gotovo poguban. 


Marin Veršić uživo iz Dubrovnika

Dubravka Lalić, stanovnica je Bosanke. Zbog projekta „Golf park Dubrovnik” na Srđu jedan dio svoje zemlje je prodala, drugi dio iznajmila.

„Neću se odazvati referendumu zato što sam za golf i u golfu vidim budućnost Bosanke i cijeloga grada i mislim da je to jedino nešto dobro što nam se dogodilo”, smatra ona.

Mještani Bosanke pozvali su prije neki dan Dubrovčane da se ne odazovu referendumu. Boćarski klub pretvoren je u mjesto gdje se stanovnici mogu izjasniti, no ondje ujutro nije bilo gužve.

Luko Paskojević prodao je 30.000 kvadratnih metara svoje zemlje investitoru, a njegov brat je, također, dobro zaradio na istom poslu.

„Ja se neću odazvati zbog toga što smatram, kao i svi stanovnici Bosanke, da je referendum nelegalan. Kakvi su to problemi, nema ovdje problema. On meni govori hoću li ja saditi patate ili kupus, a ja nisam nikome pošao reći što će tko raditi u svojem dvorištu”, kaže Paskojević.

‘Ekološki poguban’

No, zagovornici referenduma, građanske inicijative, određeni dio dubrovačkih arhitekata i intelektualaca, smatraju da je projekt ekološki poguban zbog otpadnih voda.

Znaju da je projekt s početnih 100 hektara narastao na 310 promjenom urbanističkog plana, te se boje, kako kažu, da se ne radi o tipičnoj pretjeranoj apartmanizaciji i bogaćenju na izgradnji brojnih nekretnina.

Nike Karabešić u Dubrovniku živi gotovo cijeli život. O izravnoj mogućnosti odlučivanja o dubrovačkoj budućnosti misli samo najbolje.

Nada se da će referendum postati stalni običaj izjašnjavanja volje građana u Hrvatskoj i zato mu je stalo da uspije.

Izjasnio se protiv golf-terena, jer misli da je štetan i da Dubrovčani od njega nemaju nikakve koristi.

„Štetno po okoliš, bit će jedno mrtvo naselje, radi se o čistom land grabbingu, izgradnja, zarada, preprodavanje, a taj Srđ je svetinja za naš grad”, kaže Karabešić.

I neki mlađi Dubrovčani ne podupiru projekt golfa na Srđu.

„Ja sam osobno protiv, ima naravno i zašto bi bilo za, razvoj svakome dobrodođe, ali mislim da Dubrovniku nije potreban razvoj… ionako je preglobaliziran”, kaže Srđan Žustra.

Grad Dubrovnik snosi troškove referenduma, koji košta 40.000 eura.

Rezultati referenduma očekuju se oko ponoći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO