Pusić: Ima prostora za povlačenje tužbi

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić izjavila je nakon sastanka sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Zagrebu da se otvara prostor za razgovor o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, jer su prvi put napravljeni ozbiljni koraci u rješavanju pitanja nestalih.

“Po prvi put su napravljeni ozbiljni koraci i pred nama su očito ozbiljni pomaci, što otvara prostor za razgovor o mogućem povlačenju tužbi za genocid”, kazala je Pusić na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

“Kad vidimo da se u pitanjima nestalih bitno pomičemo s mjesta i približavamo se rješenju toga pitanja, onda smo i blizu toga da možemo razgovarati po povlačenju tužbi”, dodala je Pusić.

“To nije lako pitanje za Srbiju, ali smo otvoreni za razgovore. Nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje”, rekao je Vučić, koji je u prvoj službenoj posjeti Hrvatskoj.

Srbija je Hrvatskoj nedavno dostavila konkretne informacije o masovnoj grobnici u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu iz koje su prošle nedjelje ekshumirani posmrtni ostaci 13 civilnih hrvatskih žrtava rata.

Pusić je istakla da su razgovarali o zajedničkim problemima koji sežu u period od početka rata, pa sve do zajedničke evropske budućnosti.

“Čestitam Srbiji na postizanju dogovora oko Kosova, potpisivanju sporazuma koji će značiti jačanje stabilnosti za sve zemlje u regiji. Neophodno je da Srbija u šestom mjesecu dobije datum za početak pregovora oko pristupanja u EU”, rekla je ona.

Pusić je podsjetila da je hrvatska Vlada do 15. augusta produžila rok za prijave prava na stambeno zbrinjavanje i da su Banski dvori spremni učiniti sve da to pravo ostvare svi, oslanjajući se na finansiranje iz evropskih fondova.

‘Bez emocija’, iskreno

Vučić izjavio je da su Hrvatska i Srbija ključne zemlje regije i da je njihov odnos ključan za regionalni razvoj.

“Treba da na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, kako bi oni i na političkom i na ekonomskom planu bili na višem nivou nego što su to bili do sada”, rekao je on.

“Ja nisam ni upola šarmantan kao neki srpski političari koji su ranije dolazili u Hrvatsku. Ali sam uveren da naši odnosi u budućnosti mogu biti bez puno ljubavi, a s puno više iskrenosti i kredibiliteta“, rekao je Vučić.

Upitan za komentar nedavne izjave predsjednika Tomislava Nikolića da je akcija Oluja bila genocidna, Vučić je rekao da između Zagreba i Beograda postoje velike razlike u gledanju na prošlost, ali da na njima ne treba ustrajati.

“Razlike treba priznati, ali na njima ne treba insistirati. Uveren sam da gospođa Pusić i ja, kao i svi hrvatski i srpski dužnosnici ne vidimo na isti način akciju Oluju. No, ne mislim da to treba biti prepreka našem razmišljanju o budućnosti. Prošlo je 18 godina, djeca su postala punoljetna i budućnost je puno važnija od prošlosti, a perspektiva razvoja puno važnija od ukopavanja u političke rovove”, naglasio je Vučić.

Pitanje na kojem ustraje Beograd jest rješavanje penzija i stambenog zbrinjavanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti izbjeglih u Srbiju nakon Oluje, za koje je Vučić ocijenio da napreduju.

Poziv državnom vrhu Srbije

Reporterka Al Jazeere Ivana Brkić javila je iz Zagreba da je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, koji je želio ostati anoniman, rekao da su posjetu Vučića Zagrebu obilježile poruke saradnje Hrvatske i Srbije, ali i cijele regije.

Službeni Zagreb pozvao je državni vrh Srbije – Vučića, premijera Ivicu Dačića i predsjednika Tomislava Nikolića, da prisustvuju proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, ali o konkretnim rezultatima pregovora dvije delegacije nisu izlazile u javnost.

Brkić javlja da je Srbija vrlo važno tržište za Hrvatsku. U Srbiji djeluje 200 hrvatskih firmi, dok u Hrvatskoj ima svega desetak srpskih firmi.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO