Budimir u pritvoru, SIPA nastavlja hapšenja

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir doveden je u mostarski Kazneno popravni zavod u poslijepodnevnim satima u nedjelju, kako se nezvanično saznaje.

Ranije je njemu i još četvorici osumnjičenih Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor u trajanju od 30 dana, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Istovremeno, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saopćeno je da su u nedjelju uhapšene još četiri osobe u okviru akcije “Patriot”.

Nova hapšenja [Video: SIPA]

Te osobe se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organiziranim kriminalom, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i protivzakonitim posredovanjem, potvrdila je policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić.

Na području Posušja i Mostara izvršena su tri pretresa, tokom kojih su izuzete poslovne knjige, dokumentacija, mobilni telefoni i SIM kartice.

Jozić je istakla da se traga za još jednom osobom.

Kajan javlja da će tri uhapšene osobe biti dovedene u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu u večernjim satima u nedjelju.

Jednomjesečni pritvor Budimiru

Ranije u nedjelju, glasnogovornica Suda BiH Asja Papo kazala je novinarima u Sarajevu da je pritvor određen Budimiru, te Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Hidajetu Haliloviću i Ivanu Jurčeviću.

Barišić je savjetnik predsjednika FBiH za pitanja branitelja, Halilović je predsjednik Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, a Saud Kulosman je predsjednik Jedinstvene organizacija boraca (JOB), a Jurčević je predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Federacije BiH.

Budimir je osumnjičen za kršenje Zakona o pomilovanju, te za primanje mita. On poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Sud BiH je uvažio navode Tužilaštva BiH da je došlo do narušavanja primjene pravde i narušavanja ugleda države Bosne i Hercegovine i pravnog sistema.


Ko mijenja predsjednika FBiH

Uvažen je i navod Tužilaštva BiH da postoji opasnost od bjekstva Budimira i Barišića, koji, osim bosanskohercegovačkog, imaju i hrvatsko državljanstvo.

Jurčeviću, Kulosmanu i Haliloviću određen je pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ometanje istrage.

‘Državni udar’

Budimirov advokat Ragib Hadžić rekao je da se radi o “klasičnom državnom udaru”.

On je rekao da će uložiti žalbu na odluku Suda, jer na osnovu dokaza koje je podnijelo Tužilaštvo BiH, ima mnogo manjkavosti. 

Radi se o presretnutim telefonskim razgovorima, koji upućuju na jednu sasvim drugu osobu, a ne na Budimira, tvrdi Hadžić.

Interesantno je, dodao je Hadžić, da je i ta druga osoba nakon presretnutih telefonskih razgovora s ljudima s kojima je razgovarala davala negativan odgovor – “ne može se ništa uraditi”, “nema mogućnosti”…

Hadžić je rekao da je i zlonamjerno plasirana informacija o 5.000 konvertibilnih maraka (2.500 eura), nađenih  prilikom pretresa Budimirovog kabineta. 

“To je pozajmica koju je Budimir uzeo s blagajne. Trebao je da vrati tu pozajmicu, ali nije stigao”, rekao je Hadžić.

Budimirovi advokati imaju 24 sata da ulože žalbu, a Sud još 24 sata nakon toga da donese novu odluku.

Na odluku o pritvoru žalit će se i advokati Barišića, Kulosmana, Halilovića i Jurčevića, javio je Kajan.

U subotu navečer održano je ročište u trajanju od dva i po sata, koje je završilo u 23:30.

Naš reporter je izvijestio u subotu navečer da su Budimir i njegovi savjetnici u sudnicu dovedeni sa lisicama na rukama.

Tužilaštvo BiH, koje su na ročištu predstavljali tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković, naveli su da Budimir nije poštovao zakon, nije se konsultirao s potpredsjednicima prije potpisivanja pomilovanja.

Dodaju da su Budimir i njegov savjetnik Petar Barišić primali novac za pomilovanja koja je Budimir potpisivao, javio je Kajan.

Sve aktivnosti koordinirali su Budimir i Barišić, naveli su tužioci.

Ko će mijenjati Budimira

Dvojica potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi u ponedjeljak razgovarati sa predstavnicima Ureda visokog predstavnika, ali i Ustavno-pravne komisije oba doma entitetskog Parlamenta, rekao je za Al Jazeeru Mirsad Kebo, jedan od dvojice entitetskih potpredsjednika.

Tema sastanka je mogu li potpredsjednici obavljati dio poslova iz oblasti predsjednika Federacije.


Rubina Čengić o hapšenjima u BiH

Iako je Budimir u pritvoru, funkcija mu je pravno zagarantirana, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

“Ustavno, Živko Budimir i dalje je predsjednik Federacije, a ostale, ili dio ustavnih ovlasti predsjednika, vodiće jedan od potpredsjednika. Sutra obavljamo radne dogovore sa nadležnim institucijama”, rekao je Kebo.

Prije svega, potpredsjednici će razgovarati sa  Ustavno-pravnom komisijom oba doma entitetskog Parlamenta.

Za donošenje jasne odluke mogu li dvojica potpredsjednika vršiti predsjedničku funkciju i poslove koji ne zadiru u, naprimjer, smjene u entitetskoj izvršnoj vlasti, neophodno je ustavno savjetovanje i  dodatne konsultacije sa predstavnicima OHR-a, smatra Kebo.

On ističe da će u razgovorima, “tragajući za ustavnim principima, pronaći ona rješenja koja će eliminisati poteškoće koje bi se mogle pojaviti oko imenovanja sudija Ustavnog suda i drugih djelatnosti koje obavljaju predsjednik i potpredsjednici Federacije”.

Analitičari ocjenjuju da postoji ustavna i pravna nedorečenost o tome kada i u kojim situacijama dvojica potpredsjednika mogu mijenjati predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ne može niko preuzeti tu funkciju, pod uslovom ukoliko nadležnosti predsjednika može obavljati i po nalogu Parlamenta jedan od potpredsjednika”, kaže Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.  “Da li će to iskoristiti u ovom trenutku, ne znam”.

Početak radne sedmice mogao bi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine donijeti niz političkih susreta, o tome ko mijenja koga, javio je Gagić.

U akciji SIPA- ukupno je uhapšeno 20 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili krivična djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Operativne akcije kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“ se realiziraju uz asistenciju pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te ministarstava unutrašnjih poslova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO