Sud BiH odlučuje o pritvoru Budimira

Sud Bosne i Hercegovine će do 12 sati u nedjelju donijeti odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i još osam uhapšenih u akciji SIPA-e odredi pritvor u trajanju od 30 dana.

Ročište, koje je trajalo dva i po sata, završeno je oko 23:30 u subotu, javio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Naš reporter je izvijestio da su Budimir i njegovi savjetnici u sudnicu dovedeni sa lisicama na rukama.

Budimir je osumnjičen za kršenje Zakona o pomilovanju, te za primanje mita.

Tužilaštvo navodi da je Budimir djelima za koja se sumnjiči ugrozio Federaciju BiH i državu Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH, koje su na ročištu predstavljali tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković, naveli su da Budimir nije poštovao zakon, nije se konsultirao s potpredsjednicima prije potpisivanja pomilovanja.

Dodaju da su Budimir i njegov savjetnik Petar Barišić primali novac za pomilovanja koja je Budimir potpisivao, javio je Kajan.

Sve aktivnosti koordinirali su Budimir i Barišić, naveli su tužioci.

“Izneseni su brojni teški dokazi protiv predsjednika Budimira i njegovih savjetnika”, rekao je Kajan, te dodao da su istražitelji presreli i određene telefonske razgovore.

Budimir poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, javio je naš reporter.

Sudija Branko Perić dva puta je upozorio Budimirovu pravnu zastupnicu da skrati svoje izlaganje, kako bi Sud mogao odlučiti da li će biti određen pritvor, javio je Kajan.

‘Opasnost od bijega’

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ranije u subotu kazao je novinarima da će prijedlog za određivanje mjere pritvora biti upućen za osumnjičenog predsjednika FBiH Živka Budimira, te Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića.

On je rekao da su ovi osumnjičeni ispitani u prisustvu advokata, te da su se branili šutnjom, osim osumnjičenog Jurčevića, koji je iznio svoju odbranu.


Tužilaštvo predložilo pritvor za Budimira

“Mjera pritvora bit će predložena zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo, te zbog opasnosti da bi oni boravkom na slobodi mogli ometati istragu i utjecati na svjedoke i saučesnike, kao i zbog načina izvršenja tog kaznenog djela koje je izazvalo uznemirenost javnosti u BiH”,  kazao je Grubešić. 

“Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice”, rekao je Grubešić i dodao da je riječ o najobimnijoj akciji od Daytonskog sporazuma  kada je riječ o otkrivanju navodnih koruptivnih djela, za koja se sumnjiče visoki funkcioneri.

Kajan je javio da Tužilaštvo insistira kako je Budimir, prije odluka o pomilovanjima, morao dobiti saglasnost dvojice potpredsjednika FBiH.

Došlo je i do promjene u Budimirovom advokatskom timu, te će tako predsjednika FBiH umjesto Fahrije Karkina zastupati Ragib Hadžić.

Hadžić je ranije u subotu kazao kako je rok za odluku Suda 18 sati u nedjelju.

Kajan je izvijestio kako se hapšenjem Budimira nastavlja kriza vlasti u BiH.

Sastanak o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije BiH je odgođen zbog novonastale situacije, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH. Imenovanje sudija “neophodno je i zbog stupanja na snagu Odluke o nepovjerenju sadašnjoj Vladi Federacije”, javio je naš reporter.

Pravna nedoumica

Čelnog čovjeka Federacije, Tužilaštvo tereti za uzimanje mita, putem federalnog Zakona o pomilovanju.

Insistira se kako je tim zakonom Budimir trebao tražiti saglasnost dvojice potpredsjednika. No, u Članku dva Zakona o pomilovanju, precizira se da će predsjednik, prije donošenja odluke, obaviti konsultacije s entitetskim potpredsjednicima.

Nastala je pravna nedoumica, izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Sead Hodžić, sarajevski advokat i bivši sudija Vrhovnog suda kaže: “Ni zakon nije potpuno jasan u tom pogledu, to je više u neobaveznoj formi, nego da se ne može donijeti odluka bez izjašnjavanja dopredsjednika”.

U javnosti se već dugo Budimir povezuje sa pomilovanjem Merseda Hadžića, zvanog Švicarac, osuđenog u Sarajevu na dvije i po godine zatvora za pokušaj ubistva.

Međutim, saznajemo kako je takav prijedlog predsjedniku dostavilo federalno Ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvu je zahtjev uputila Komisija za pomilovanje.

Šef Komisije je pritvoren, dok ministar pravosuđa, Zoran Mikulić, poručuje sa slobode, da je Budimir mogao odbiti odluku koja mu je predložena.

Da li je ministar mogao odbiti akte koje je proslijedio predsjedniku, još je jedno pitanje i, za pravnike, nova polemika.

“U pravilu, donosilac pomilovanja ne bi trebao da ide protivno mišljenja relevantnih institucija, one znaju sve o svrsi kažnjavanja”, kaže Hodžić.

Pomilovanja osuđenika, kažu pravnici, Budimir je izrazito liberalno potpisivao.

Za prošlu godinu donio je takve 64 odluke, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u istom periodu donijelo je jednu odluku, baš kao i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Akcija hapšenja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su u petak u večernjim satima predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira u sjedište agencije u Istočnom Sarajevu.


Sanel Kajan uživo iz Sarajeva

Budimir je iz zgrade Predsjedništva BiH, gdje je uhapšen, u sjedište SIPA-e stigao nešto prije 19 sati u petak, a prevezen je u policijskom konvoju. Određeno mu je 24-satno zadržavanje.

Pripadnici SIPA-e su, oko 18 sati  u petak, uhapsili Budimira u njegovom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH.

Stranka pravde i povjerenja (SPP) na čijem je čelu Budimir, u subotu je osudila njegovo hapšenje, uz tvrdnje kako je riječ o politički montiranom procesu.

Predsjedništvo SPP-a u saopćenju tvrdi kako je Budimir zapravo priveden jer nije želio na protuzakonit način potpisati odluku o rekonstrukciji sadašnje Vlade FBiH.

Iz Budimirove stranke poručju kako je on dokazao da je domoljub i ukoliko mu se nešto i stavlja na teret, treba u subotu biti pušten da se brani sa slobode.

Pretres ureda

Tokom istraga izvršen je pretres ureda  predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade FBiH u Mostaru.

Pretresen je i dio prostorija federalnog Ministarstva pravde, u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, te više stanova na području FBiH.


Vehid Šehić o zastoju vlasti u FBiH

Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhapsili Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB).

Ukupno je uhapšeno 20 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili krivična djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Zgrada federalnih institucija u Mostaru bila je pet sati blokirana, javio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Dio akcije odvijao se u Širokom Brijegu. Tamo je, kako doznaje Al Jazeera, meta pretresa bila kompanija Bernina.

Operativne akcije kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“ se realiziraju uz asistenciju pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te ministarstava unutrašnjih poslova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO