Sarajevski prosvjetari čekaju plate

Dvojica ministara u Vladi Kantona Sarajevo podnijeli su ostavke. O posljedicama trenutno niko ne razmišlja, ali bi ih mogli osjetiti najmlađi građani.

Reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović posjetila je sarajevsku Osnovnu školu Hamdija Kreševljaković.

“Učenici ne smiju osjetiti da njihova učiteljica nije primila martovsku platu, jer i kada plata kasni, i kada se ne zna hoće li je uopće biti, moraju dobiti ono najbolje”, javlja naša reporterka.

Prema riječima učiteljice Safije Nalić, “prosvjetni radnik je takav da se bori da odglumi”.

“Mi moramo da budemo glumci. A dokle ćemo to da izdržimo, ne znam”, kaže Nalić.

Stav sindikata

Šest i po hiljada prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo čeka platu za prošli mjesec, a ona u prosjeku iznosi 460 eura.

“Ranije je prosvjetni radnik možda bio više cijenjen, ali što se tiče plata, uvijek smo se borili za svoje plate. Uvijek smo bili tu negdje ispod ostalih, i uvijek smo – mi ćemo štrajkovati, mi ćemo ovo, ali kada pomislimo na ovu djecu, mi prvi odustanemo”, kaže Nalić.

Sindikat obrazovanja pregovora s Vladom, ko zna koji put. U Ministarstvu obrazovanja, kažu, imaju podršku, ali zbog stalnih političkih previranja, probleme je teško prevazići.  

“Mislim da je veliki problem pregovarati svake godine sa drugom vladom, imati svake godine drugog ministra. Ministar Damir Marjanović je četvrti ministar od kako sam ja predsjednik Sindikata. I taman ta saradnja proradi, dođe do političke smjene parlamentarne većine”, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo.

I dok političke smjene traju, 60.000 učenika Sarajevskog kantona mora u školu.  Zbog njih, tvrde u prosvjeti, danas ne prijete štajkovima.

“Mi svoju djecu dobijamo u amanet svakog jutra. I nakon obavljenog posla, vraćamo ih u amanet njihovim roditeljima. Mislim da se ovaj posao radi iz ljubavi. Za razliku od nas, oni koji vladaju, oni to rade iz pohlepe”, smatra Sivro.

Učiteljica Safija Nalić za dvije godine odlazi u penziju, zna da plata neće biti veća, ali očekuje da bar bude redovna.

Kako javlja Maličbegović, u posljednje četiri godine u Kantonu Sarajevo promijenile su se tri vlade i četiri ministra obrazovanja.

“Mijenjale su se i generacije učenika, samo je nivo plata zaposlenih u školstvu ostajao isti”, izvijestila je naša reporterka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U bh. entitetu Republici Srpskoj počeo je generalni štrajk, kao što je i bilo najavljeno. Međutim, kad je riječ o školama, informacije su različite. Negdje je nastava počela, negdje su skraćeni časovi, a u nekim školama nastave nema. Provjerili smo kakva je situacija u najvećem gradu, Banjaluci. 

Published On 21 Jan 2013

U Hrvatskoj štrajkuje više od 70.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, naučnika  i medicinskih sestara. Štrajkuje se u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, naučnim institucijama, te u zdravstvenom sistemu, osim u hitnim službama. Prosvjetari i medicinske sestre nezadovoljni su vladinim mjerama štednje u obrazovanju. Prilog Ivane Brkić.

Published On 29 Nov 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO