Provedba sporazuma izazov za vlasti

Skupština  Srbije usvojila je u kasnim večernjim satima u petak izvještaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kojeg se nalazi i sporazum postignut u Briselu.

Tako je, sa njihove strane, zaokružen prvi, politički, korak u provedbi dogovora Beograda i Prištine. Slijedi proces implementacije, a hoće li provedba biti moguća i na terenu, istraživao je reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da treba mijenjati kurs kojim zemlja ide.

“Nije ovde reč samo o jednom sporazumu, već o određivanju pravca kojim se Srbija kreće. Tvrdnje kako će Srbi napustiti Kosovo zbog briselskog sporazuma nisu tačne, jer Srbi južno od Ibra već 14 godina žive po kosovskim zakonima”, kazao je on.

Problem finansiranja

Srbi sa sjevera Kosova protive se briselskom dogovoru. Zbog toga će biti veoma teško provesti dogovoreno. Beograd još nema konkretnu taktiku kako će to učiniti.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju kaže:  “Zaista mnogo toga sada treba precizirati što će se realizovati na terenu.  U okviru toga, mislim da je na srpskoj strani da pokuša da ipak dovede u situaciju i Brisel i Washington, da dobro razmisle nad činjenicom da Srbi sa severa neće ovakav sporazum, da prihvate i da onda budu spremni da izvrše pritisak na Prištinu da se donekle ispravi ova situacija na severu i da se uvaži specifikum koji postoji na tom delu Kosova i Metohije”.

U Centru za evroatlanske studije kažu da će finasiranje biti jedan od najvećih problema u procesu implementacije. Između Srbije i Kosova ne postoji platni promet.

“Ako su dve različite jurizdikcije, onda mora postojati SWIFT kod ili će pare ići u vrećama kako idu pare? Pa preko paralelnih banaka na severu, pitanje nadležnosti poreskih organa koji još uvek rade na severu, pitanje Agencije za privredne registre, postojanje srpskih javnih preduzeća -ništa od toga nije ovim sporazumom adekvatno rečeno”, ističe direktorica Centra Jelena Milić.

Beogradu i Prištini predstoje dogovori oko imovine Srbije na Kosovu, povratku protjeranih u ratovima, ali i dijalog oko telekomunikacija, energetike i vodoprivrede.

“Državni vrh Srbije trebalo bi ponovo u utorak da se sastane sa kosovskim Srbima. Na tom sastanku razgovaraće se i o mogućnosti raspisivanja referenduma. Srbi sa severa Kosova kažu da je bolje da se o njihovoj budućnosti izjašnjavaju građani Srbije, a ne političke partije i poslanici u Skupštini”, javio je Kostić.

Izvor: Al Jazeera