Žrtve izjavu Nikolića ocjenjuju zakašnjelom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je kako traži pomilovanje za Srbiju za zločin koji je izvršen u Srebrenici, dodavši kako genocid “mora da se dokaže”.

U četvrtak su u bh. medijima objavljeni inserti emisije “Intervju 20” BHT-a.

Govoreći o Srebrenici Nikolić je rekao: “Mora da se dokaže genocid.”

Upitan da komentira činjenicu da ratni zločin u Srebrenici ima sve karakteristike genocida, Nikolić je kazao: “Sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.”

“Ja zbog toga, evo, klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda”, rekao je Nikolić.

‘Dosad je negirao’

Predstavnice žrtava genocida u Srebrenici poručile su predsjedniku Nikoliću da nije dobrodošao u Srebrenicu.

Šuhra Malić, članica Udruženja Srebreničke majke, jedna od prvih povratnika u Potočare, smatra:

„On nije poželjan da dođe u Bosnu. Dosad je negirao, a kad mu je trebala Bosna da sarađujem, sad se našao. Kasno mu je. Okasnio je jer majkama je zabo nož u dušu i srce.“

Fazila Efendić, članica Udruženja Srebreničke majke, iznosi svoj stav:

„Koliko god on da kleči, nama to ništa ne znači. Više bi značilo da prizna genocid i da vjeruje u istinu.“

Iz koalicije nevladinih udruga, građanske inicijative Prvi mart koja se bori za pravo na povratak i slobodu kretanja, a koja je nastala kao odgovor na poricanje genocida u Srebrenici, smatraju da je Nikolićevo izvinjenje neiskrena.

Nikolićevu izjavu pozdravio je hrvatski član Predsjedništva BIH Željko Komšić.

Smatra kako ona može pridonijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između dvije države, ali i odnosa u regiji.

Krajnje je vrijeme da se sve države regije okrenu zajedničkoj budućnosti i europskim integracijama, te temelje odnose na dobrosusjedskim vezama i uvažavanju suvereniteta i teritorijalnoga integriteta”, poručuje Komšić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je u četvrtak da izvinjenje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za zločine koje su nad Bošnjacima počinili pojedinci u ime Srbije predstavlja veliku i značajnu državničku poruku – poruku sa pravog mjesta u pravom trenutku.

“Ta poruka je u BiH naišla na veliku pažnju i sada se veoma pažljivo izučava. Nije dovoljno nešto reći jednom, treba videti kakvi će biti dalji koraci i šta će reći u nekoj drugoj prilici. Ali svakako bih rekao da je izuzetno dobrodošla ne samo za BiH – to je prava poruka sa pravog mesta, u pravom momentu, pred sutrašnju raspravu u Skupštini”, rekao je Kacin za Tanjug.

Dodikov stav

Kako prenose bh. mediji, Nikolić je, između ostalog, kazao i to kako su za njega Srbi iz bh. entiteta Republika Srpska Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu.

Nikolić je izjavio da će posjetiti Srebrenicu, ali ne 11. jula, na godišnjicu genocida.

Na pitanje agencije Srna da komentira intervju Nikolića, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je rekao da Srbija u ovom trenutku, kada je aktuelno pitanje pregovora o Kosovu, ne treba dodatne teške teme.

“Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stav prema onome šta je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku”, dodao je Dodik.

Dodik je kritizirao ponašanje novinarke BHT-a tokom intervjua, rekavši da je “navodila” Nikolića na odgovor koji želi da čuje.

Prema Dodikovim riječima, uređivačka politika BHT-a je “u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv Republike Srpske”.

Izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za Al Jazeeru komentirala je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Na pitanje koliko je izvinjenje važno, ona kaže: 

“Retorika se sigurno razlikuje u odnosu na ono što je govorio prije dvije nedelje u UN-u, međutim to nije dovoljno, s obzirom da Nikolić i dalje ne priznaje genocid u Srebrenici i zato što to sve svodi na pojedinačne zločine, odnosno ne priznaje da je iza toga stajala Srbija i da je to bila jedna organizovana akcija koju je Srbija podupirala i logistički pomagala.”

Sonja Biserko se osvrće i na nedavni događaj u sjedištu UN-a u New Yorku: “Retorika jeste u funkciji nove faze koju Srbija prolazi, nakon sporazuma sa Albancima i otvaranjem evropske perspektive, ali se suštinski nije promijenila, jer su prilikom govora u UN-u ženu iz Srebrenice istjerali iz prostorije, što je bila prilika da klekne pred tim ženama, a ne ovako u fotelji.”

Gošća Al Jazeere zaključuje: “To je bila jedna iznuđena izjava koja nije bila dovoljno iskrena, ali u svakom slučaju pozdravljam što se ta retorika pomjerila.”

Posjeta Radmanovića i Izetbegovića Beogradu

Izjave Nikolića dolaze nakon posjete Beogradu u utorak Predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Nikolić, Radmanović i Izetbegović složili su da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja, da dvije države u budućnosti trebaju biti čvršće povezane i da se događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada ponoviti.

Tokom posjete Beogradu Izetbegović je zatražio da se Srbija konačno suoči sa prošlošću, “da se ne negira genocid u Srebrenici i da se ne relativizira i ne umanjuje ono što se desilo u BiH prije 20 godina, niti uloga Srbije u tome”.

Reakcija Nikolića i svih ostalih sagovornika bila je dobra, rekao je Izetbegović za Al Jazeeru, navodeći da postoji želja da se ti odnosi poprave na ovakvim temeljima.

Izetbegović je podsjetio da “ne postoje dvije srpske države na Balkanu”, dok je Radmanović u intervjuu nakon posjete Beogradu rekao da je Parlament Republike Srpske usvojio deklaraciju prema kojoj će taj bh. entitet, kad polovina članica Ujedinjenih naroda (UN) prizna Kosovo, imati pravo da se odvoji od BiH.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO