SAD protiv prekrajanja granica na Balkanu

Sjedinjene Države protive se prekrajanju granica na Balkanu, glavna je poruka sa sastanka pododbora američkog Kongresa za Evropu i Euroaziju na kojem se razgovaralo o Kosovu i Srbiji.

Na sastanku su učestvovali predstavnici State Departmenta kao i stručnjaci koji prate zbivanja na jugoistoku Evrope, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Na ovom su svjedočenju zastupane sve opcije: od trenutne implementacije sporazuma Srbija-Kosovo do prekrajanja granica i zamjena teritorija između Srbije i Kosova.

Jonathan Moore, Direktor ureda State Departmenta za jugoistočnu Evropu ističe da će se SAD i dalje protiviti otvaranju pitanja granica na Balkanu.

“Vlada Kosova također ne podržava dijeljenje Sjevernog Kosova”, ocijenio je on.

Stručna mišljenja

Panelisti su članovima Kongresa davali stručna mišljenja zašto ne bi bilo dobro da dođe do bilo kakvih teritorijalnih promjena.

“Ukoliko bi došlo do podjele, imali bismo stvarne probleme u Makedoniji, Bosni i na jugu Srbije. Ovaj sporazum, koji nije savršen, ima potencijal, ako se u potpunosti primjeni, da dovede do pristojne reintegracije koja bi mogla pomoći ostatku Balkana”, rekao je Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

Jonathan Moore iz State Departmenta nastojao je odvojiti zbivanja na Kosovu od zbivanja u BiH.

Prokomentirao je izjavu američkog ambasadora u Sarajevu da je frustrirajuće razgovarati s Miloradom Dodikom: “State Department stoji iza izjava svojih ambasadora”.

Moore se osvrnuo i na odgovore na izjavu Nebojše Radmanovića da se bh. entitet Republika Srpska ima pravo odvojiti od države Bosne i Hercegovine

“Sva tri člana Predsjedništva BiH znaju jako dobro da daytonski okvir ne dopušta nijednom entitetu da postane neovisan”, podsjetio je Moore.

Bezizlazna situacija

Obrad Kesić je politički analitičar i srpski lobista u Washingtonu. Misli da beogradsko-prištinski sporazum stavlja Srbe na sjeveru Kosova u gotovo bezizlaznu situaciju te da se njima sporazum može nametnuti samo silom.

“Ja se nadam da neće doći do nasilja, ali ovaj sporazum otvara mogućnost za nasilje. To je jedan od najvećih razloga zašto mislim da ovaj sporazum može biti štetan”, ocijenio je on.

Kako će teći implementacija sporazuma najviše zavisi od Amerikanaca, većinsko je mišljenje koje se čulo na svjedočenju u ovom pododboru američkog Kongresa  prije svega, pojašnjeno je, što Evropska unija nema snagu i odlučnost za provedbe dogovorenog.

“Mislim da je jako važno da Amerika ostane uključena. Ako su Sjedinjene Države uključene u neke procese na Balkanu stvari se pomjere brže i u pravom smjeru. U ovom slučaju Sjedinjene Države snažno podržavaju nezavisnost Kosova”, rekao je američki kongresmen Eliot Engel.

Tokom svjedočenja u Kongresu čuli smo da će iduće godine biti zaključena istraga oko navodne trgovine ljudskim organima na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zbog sporazuma Prištine i Kosova sazvan posebna sjednica Parlamenta Srbije, Aleksandar Vulin podnio ostavku, a Srbi sa sjevera Kosova traže podršku Beograda.

24 Apr 2013

Jedan od uslova koji je postavila srpska delegacija tokom briselskih pregovora između Prištine i Beograda je garancija da se kosovske sigurnosne snage neće raspoređivati na sjeveru Kosova, bez odobrenja NATO-a i lokalnih vlasti sa sjevera. No, koja je misija ovih snaga i kakvi su budući planovi? Priču donosi Avni Ahmetaj. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO