Hrvatska pokrenula projekt e-Građani

Hrvatska Vlada odlučila je pokrenuti projekt e-Građani. Njime želi omogućiti da građani s javnim sektorom već od sljedeće godine komuniciraju na internetskom portalu.

Tako bi lične dokumente, umjesto u redovima na šalterima, mogli tražiti iz kućne fotelje.

“Za izdavanje dokumenata u Hrvatskoj ponekad je potrebno uzeti slobodan dan ili dan godišnjeg”, navodi Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić.

Sve to košta i novca i živaca. Jedna porodica s dvomjesečnom djevojčicom čeka u podugačkom redu. Majka je očajna.

Umjesto u redovima, s javnom upravom puno bi ugodnije bilo komunicirati iz kućne atmosfere.

“To je plan hrvatske Vlade – građanima omogućiti da putem računala zatraže sve dokumente, primjerice, novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili rodni list, na sličan način kao što se plaćaju računi, internetskim bankarstvom”, dodaje reporterka Al Jazeere.

Ambiciozan projekt

Svaki građanin će elektronskim putem dobiti certifikat kojim će putem računara tražiti pojedini dokument.

Moći će aktivirati i vlastiti korisnički sandučić, u koji će dobijati podatke o statusima zahtjeva prema državnoj upravi.

U Vladi vjeruju da bi prvi rezultati bili vidljivi iduće godine.

Ovaj ambiciozni projekt dovest će do smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi.

No, preduvjet za to je da država sa svim podacima bude elektronički umrežena, što još nije. Ni građani nisu optimistični.

Zaživi li projekt uštedjet će puno novca i vremena, primjerice roditeljima. Godišnje se u Hrvatskoj rode 43 hiljade djece.

Za prijavu, prema Vladinim podacima, roditelji izgube blizu 158 hiljada sati, a potroše pola miliona eura na razne dažbine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Za tačno mjesec dana u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori. Devetnaestog maja na biralištima će oko 3,8 miliona hrvatskih građana birati vlast na lokalnom nivou. Transparentnost finansiranja kampanja na ovim izborima trebala bi biti na visokom nivou, jer se prvi put održavaju prema novim, znatno strožijim pravilima izborne kampanje. Prilog Ivana Čorkala.   

Prvi put u Hrvatskoj međunarodni projekat razmjene knjiga izlazi iz biblioteka na javne površine. Ideja je jasna – pročitanu knjigu ostaviti, i zamijeniti nekom novom. Knjige je poželjno registrovati na internetu. Pomoću identifikacionog broja u svakom trenutku možete provjeriti u kojem dijelu svijeta se nalazi vaša knjiga. Priču donosi Ana Mlinarić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO