Veliki rezovi u zdravstvu RS-a

Počeli su rezovi i u zdravstvu Republike Srpske. Ustanove koje negativno posluju morat će smanjiti broj radnika. Novih zapošljavanja neće biti bez dozvole ministra.

U Kliničkom centru Banja Luka za skoro 200 radnika neće biti produženi ugovori.

Novi ministar zdravlja RS-a počeo je operaciju, kako kaže, spašavanja zdravstvenog sistema. “Prvi rez načinio je u Kliničkom centru Banja Luka”, javlja Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere.

Unutrašnja sistematizacija

To je najveća zdravstvena ustanova u entitetu, ali ima i najviše dugova – 25 miliona eura. Prema najavama iz Vlade, blizu 200 radnika ostat će bez posla. Ministar pojašnjava da nije riječ o otkazima.

Radnicima sa ugovorom na određeno vrijeme jednostavno se neće produžiti ugovori.

“Niko direktorima ne zabranjuje da izvrše sistematizaciju unutar svog sastava i vide da li posjeduju određeni broj ljudi, koji su nemedicinske struke, koji nisu neophodni za funkcionisanje ustanove, pa bi se tu mogao čak stvoriti prostor za prijem nekih novih ljudi. Međutim, treba postaviti pitanje koliko mi u Banjaluci i drugim gradovima imamo ljekara i na Birou”, rekao je Slobodan Stanić, ministar zdravlja RS-a.

Među njih 200 je 130 radnika medicinske struke, uključujući 11 ljekara. Niko od njih nije želio o tome pričati pred kamerom. Kažu da se plaše posljedica.

Nadaju se da još nije gotovo, da će imati priliku pregovarati kako bi ostali na poslu. Primjer Kliničkog centra Banja Luka bit će primijenjen i na ostale entitetske zdravstvene ustanove.

U BiH ima blizu 18 hiljada zdravstvenih radnika. Više od devet hiljada ih je zaposleno u RS-u. Prema podacima Ministarstva, za 918 zaposlenih neće produžiti ugovore. Sindikat poručuje da će učiniti sve da zaštiti te radnike.

“Tu ima jedan problem, to je masovna smjena direktora po domovima zdravlja poslije lokalnih izbora. Nije bitno da li su bili sposobni ili ne, oni su mijenjani. Tako da se desilo da su direktori prije svog odlaska davali rješenja na neodređeno vrijeme ljudima koji su dva mjeseca zaposleni”, kaže Milenko Granulić iz Sindikata radnika u zdravstvu RS-a.

“Oni moraju biti realni u svojim zahtjevima, jer… Prva stvar je, što je važno napomenuti, da se moja odluka, naredba uopšte, ne odnosi na ustanove koje su pozitivno poslovale, samo na one ustanove koje su negativno poslovale i da bi oni prvo trebali pitati svoje direktore zašto su oni negativno poslovali, pa se ta naredba odnosi na njih”, kaže Slobodan Stanić, ministar zdravlja RS-a.

Optužbe o lažnim informacijama

U Sindikatu tvrde da je rukovodstvo Kliničkog centra godinama dostavljalo lažne informacije o troškovima, prvenstveno platama.

Ministar kaže da je oformio Komisiju koja ispituje poslovanje centra, kao i plate i evenualni višak radnika.

Istovremeno iz Kliničkog centra za sada ne komentarišu trenutnu situaciju. Novi tim će, kako kažu, uskoro najaviti konferenciju za novinare, kada će i odgovoriti na sva aktuelna pitanja.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO