Radmanović: RS ima pravo da se odvoji od BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao kako se "treba razmišljati o državnosti RS-a" (AP)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao kako se "treba razmišljati o državnosti RS-a" (AP)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je izjavio da je Parlament Republike Srpske usvojio deklaraciju prema kojoj će taj bh. entitet, kad polovina članica Ujedinjenih naroda (UN) prizna Kosovo, imati pravo da se odvoji od BiH.

Govoreći za agenciju Anadolija o činjenici da se u posljednje vrijeme, slučajno ili ne, često povlači paralela između Republike Srpske i Kosova, te da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić taj bh. entitet stavlja u kontekst državnosti, Radmanović je rekao kako to pitanje ne treba isključivo vezati za Kosovo.

”Ali treba razmišljati o takvoj jednoj situaciji. Podsjećam da Skupština RS-a ima jednu deklaraciju gdje se kaže da ćemo, kad polovina UN-a prizna Kosovo, smatrati da je promijenjen međunarodni sistem te da i mi imamo pravo da se odvojimo. To nije rekao jedan pojedinac u RS-u, kao što se stalno voli spominjati, nego Parlament RS-a. Pored toga, ali i prije, treba znati da je većina srpskog naroda htjela neku vrstu samostalnosti i da to nikada nije potpuno prevaziđeno.

To se može upoređivati sa Kosovom iz srpskog ili albanskog ugla. Dakle, ako ljudi žele nešto onda je to teško jednostavno prelomiti preko koljena. Takve stvari nam se danas dešavaju širom Evrope. Imamo takvu stvar u Škotskoj, u Kataloniji, Baskiji… Sve se to dešava u razvijenim zemljama, koje bolje stoje od nas”, rekao je Radmanović.

‘Odgovornost na najbrojnijem narodu’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH tvrdi da se u slučaju BiH to mora rješavati na drugačiji način, odnosno dogovorom unutar države, „da se svi osjećamo ravnopravnim“.

”Trebamo obrnuti tenzije za odvajanjem, da nam je bolje da živimo zajedno. Sad nije takva situacija i zato imamo ovo sve. Tu je posebna odgovornost, po mom mišljenju, na najbrojnijem narodu. Dakle, najbrojniji narod, koji po logici ima želju da sačuva veću zemlju, mora suprotno, ponekad s popuštanjima, da razgovara sa predstavnicima drugih naroda. U BiH smo svjesni da nije tako. Nego, stalno imamo one koji kažu: ‘Vi ste naši, mi ćemo vas malo dotegnuti.’ Sve treba rješavati za stolom. Strpljivo i mudro, a ne svađom. To je najjednostavnije uraditi. Dakle, mnogo zavisi od domaćih političara. Presudni su oni. A onda i od stranaca”, rekao je Radmanović.

Radmanović je u utorak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem boravio u Beogradu, gdje su razgovarali sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Tom prilikom Radmanović i Izetbegović su se složili sa Nikolićem da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja, da dvije države u budućnosti trebaju biti još čvršće povezane i da se događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada ponoviti.

Izetbegović, koji je posjetio Beograd prvi put u 25 godina, rekao je da je Nikolić reagirao javno i da je “referirao u odnosu na neke svoje stavove, naročito na onaj stav o postojanju dviju srpskih država na Balkanu”.

“Došao sam da pojasnim i podsjetim da postoji samo jedna država BiH, sa dva entiteta i da ne postoje nikakve dvije srpske države na Balkanu”, rekao je Izetbegović.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Gost novog izdanja emisije Recite Al Jazeeri je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović. Predsjedavajući Radmanović je govorio o aktuelnoj krizi u BiH i njenim uzrocima, odgovornosti bh. političkih lidera i dužnosnika međunarodne zajednice za postojeće stanje. Istakao je da međunarodna zajednica još želi upravljati Bosnom i Hercegovinom i da, zbog toga, ova država […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO