Čačićevi advokati traže blažu kaznu

Čačićevi advokati traže manju kaznu (Pixsell)

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske održalo je u srijedu sjednicu povodom žalbe bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića na odluku vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojom je potvrđena ranije izrečena zatvorska kazna Čačiću na mađarskom Sudu.

Čačić je u mađarskom gradu Kapošvaru osuđen na 22 mjeseca zatvora, zbog izazivanja saobraćajne nesreće početkom 2010. godine u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Čačićev advokat Čedo Prodanović zatražio je od Vrhovnog suda da ukine ili preinači, odnosno da ublaži kaznu njegovom klijentu, prenose hrvatski mediji.

‘Prekršena konvencija’

Prodanović je istakao kako se Županijski sud u Zagrebu nije osvrnuo na olakašavajuće i otežavajuće okolnosti, već se samo pozvao na ocjenu mađarskog Suda.

Drugi Čačićev advokat Rajko Mlinarić rekao je kako je Županijski sud u Zagrebu Čačiću izrekao osudu strožiju od one u Mađarskoj, kršeći konvenciju o transferu osuđenika.

Mlinarić je kazao kako je Sud u Mađarskoj Čačića osudio na 22 mjeseca zatvora, s tim da mu je nakon polovice izdržane kazne u zatvoru omogućio da odmah izađe na uvjetnu slobodu.

Prema Mlinarićevim riječima, Županijski sud u Zagrebu osudio je Čačića na istu zatvorsku kaznu, ali se pritom pozvao na odredbe Kaznenog zakona, prema kojima Čačić nakon odslužene polovine kazne može zatražiti uvjetni otpust.

Vijeće Vrhovnog suda povuklo se na vijećanje, a svoju odluku će dostaviti naknadno nižem sudu.

Čačić se nije pojavio na Sudu.

Podnio ostavku

Čačić je u novembru 2012. podnio ostavku na mjesta prvog potpredsjednika hrvatske Vlade, te ministra ekonomije, nakon presude Okružnog suda u Kapošvaru.

Čačić je na konferenciji za novinare, koju je održao u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, ponovno izrazio “duboko žaljenje zbog tragedije koja se desila u Mađarskoj, koja je prvenstveno pogodila obitelj stradalih, ali, naravno, nije ostavila ni male posljedice na meni i, naravno, na mojoj obitelji, sasvim sigurno”.

On je pojasnio kako je oduvijek bio jasnog stava da će snositi posljedice koje odredi Sud.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dan nakon što je Radimir Čačić podnio ostavku na sve funkcije u Vladi poznato je ko će ga zamijeniti. Nema novih imena, kao što je premijer i najavio dogodit će se samo rotacije. Ostavka je došla nakon što mu je mađarski sud odredio bezuvjetnu kaznu zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije […]

Published On 15 Nov 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO