Ljubić: Nisam dobio novac od Sanadera

U utorak su na klupi za svjedoke bili i popularni pjevač Mišo Kovač i svećenik Slaven Milanović Litre (Pixsell)

Predsjednik bosanskohercegovačke Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu pobio je tvrdnje da je od bivšeg HDZ-ovog rizničara i šefa hrvatske carine Mladena Barišića primio skoro 158.000 eura iz stranačkog crnog fonda.

Barišić je u svom istražnom iskazu, na temelju kojeg je, između ostalog, sastavljena i optužnica u slučaju Fimi medija, kazao da mu je Sanader na sastanku u Tučepima, na kojemu je bio i Luka Bebić, kazao da Ljubiću u posebnoj prostoriji preda 158.000 eura koje je imao kod sebe.

‘Nisam bio s Barišićem’

“To nije istina, nisam u nikakvoj prostoriji bio s Barišićem. Osim toga, u Tučepima nisam bio od rata”, kazao je Ljubić nakon što mu je Sanaderova odbrana, koja ga je pozvala za svjedoka, pročitala dio Barišićevog iskaza iz istrage.

Ljubić je rekao da nikada nije bio na sastanku s Barišićem, Bebićem i Sanaderom na kojem bi se raspravljalo o izborima za državljane s prebivalištem izvan Hrvatske, ali da dopušta mogućnost da je Barišić bio na nekom od ručkova na kojemu je bilo 20 ili 30 ljudi.

“Nikada ga nisam percipirao kao osobu. Bili su bitni vodeći ljudi HDZ-a”, kazao je Ljubić.

Dodao je da se od 2004. do 2009. često sastajao sa Sanaderom, koji je želio pomoći u vezi s ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH.

Međutim, rekao je da od Sanadera nikada nije tražio novac, koji im nakon 2006, kada je HDZ 1990 postao “vladajuća stranka”, nije trebao, jer su imali dovoljno sredstava iz budžeta.

To je potvrdio i Ljubićev zamjenik u stranci, Martin Raguž, koji je kazao da sa Sanaderom nikada nije bilo razgovora o finansijskoj pomoći.

Nastupi u kampanji

U utorak je svjedočio i popularni pjevač Mato Mišo Kovač, koji je potvrdio da je na poziv Sanadera nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007, ali je rekao da za to nije dobio novac od Barišića.

“Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990”, kazao je Kovač.

Izlazeći iz sudnice Kovač je podigao ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: “Jesi li zadovoljan, predsjedniče?”

Tužilaštvo tvrdi da je jedna od najvećih hrvatskih zvijezda zabavne muzike, prema Sanaderovoj ideji, za nastupe u kampanji dobijala ilegalni novac koji mu je u sjedištu carine iz crnog stranačkog fonda u gotovini davao Barišić.

Kao svjedok se pojavio i svećenik Slaven Milanović Litre, koji je, prema tvrdnjama Tužilaštva, bio posrednik između Sanadera i pjevača Marka Perkovića Thompsona, koji je prije izbora 2007. navodno dobio više od pola miliona eura iz stranačkog crnog fonda, ali ne za nastupe, već kako u kampanji ne bi zapjevao za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio biračkog tijela.

Poput Thompsona i Litre je kazao da je bio u Barišićevom uredu, ali da nisu pričali o novcu, već da su u Carinsku upravu donijeli CD-ove i karte za Thompsonov koncert.

Novi svjedok

Osim što tvrdi da njegov prijatelj Thompson nije uzeo novac da ne nastupa, Litre je rekao da sa Sanaderom nikada nije razgovarao o toj mogućnosti.

“Sanader o tome sigurno ne bi razgovarao sa svojim svećenikom”, kazao je Milanović Litre, koji je političara optuženog za korupciju upoznao još 2002. kao vjernika u svojoj župi.

USKOK je predložio novog svjedoka, koji, navodno, ima saznanja o ugovoru koji je Thompson potpisao s HDZ-om.

Na klupi za svjedoke trebala se pojaviti i Anita Lončar Papeš, vlasnica kompanije Anilon, koja je sarađivala s Fimi medijom, preko koje je, po tvrdnjama Tužilaštva, iz državnih institucija i kompanija izvučeno više od 9,2 miliona eura.

Međutim, ona je svoj izostanak opravdala bolešću, a Sanaderova je odbrana odustala od njenog svjedočenja, kao i od ispitivanja bivšeg ministra unutarašnjih poslova Ivice Kirina.

Izvor: Agencije