BiH: Anonimnom dojavom do lokacije grobnice

Iz masovne grobnice u Hadžićima kod Sarajeva ekshumirano je pet žrtava. No, u grobnici su pronađena još dva skeletna ostatka i ekshumacija se nastavlja.

Uz predstavnike institucija ekshumaciji su prisustvovale i porodice. Udruženje koje ih okuplja prvo je došlo do informacije o grobnici i započelo istraživanja na terenu.

Posmrtni ostaci pronađeni su u nekadašnjoj kasarni JNA, pa bivše Vojske Republike Srpske, a koja sada pripada Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Krajem maja 1992. u akciji zauzimanja vojnog objekta poginulo je pet pripadnika nekadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sulejmanov brat Harun jedan je od stradalih. Dvadeset godina tražio mu je grobno mjesto.

“Interesuje me samo da znamo gdje mu je mezar, da možemo otići, proučiti Fatihu, gdje mu kosti počivaju”, kaže Sulejman Zećiri.

Devedeset nestalih

Anonimnom dojavom bivšeg mještanina Hadžića lokalno udruženje žrtava dobilo je preciznu informaciju o lokaciji na kojoj su ukopani stradali vojnici.

Nestali u BiH

Blizu 9.000 osoba, procjene su, vode se nestalima u Bosni i Hercegovini.

Nakon rata pronađeno je i identificirano 22.000 osoba.

U 12 mrtvačnica još se čeka identifikacija 2.500 lica.

Nije trebalo puno vremena da se u Udruženju organiziraju. 

“Prvi dan pola sata i našli smo cipelu, poslije se pojavila druga, onda smo obavijestili Institut”, kaže Ferida Nišić iz Udruženje za traženje nestalih iz Hadžića.

Vlasti su se u proces ekshumacije uključile nakon što je Udruženje obavilo dobar dio posla. Ova priča se može preslikati na veliki dio Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, još nisu pronađeni nestali sa ovog područja, 90 ih je nestalih”, kaže Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Otežana potraga

Kako vrijeme prolazi, sve je teže pronaći stradale.

“Iz udruženja žrtava tvrde kako se masovne grobnice sve manje otkrivaju i time otvaraju. U Tužilaštvu BiH odgovaraju, na tome će ubuduće raditi uz pomoć satelitskih snimaka”, kaže reporter Al Jazeere.

Bez obzira na to kako dobili informacije, onima koji traže svoje najmilije svaki podatak je izrazito važan, dok čekaju da se skeletni ostaci izvade iz grobnica.

Na osnovu podataka kojima raspolažu u Udruženju, strahuju kako na ovom području postoji još nekoliko grobnica, sa manje ili više posmrtnih ostataka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U blizini masovnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine gradi se pravoslavna crkva. Opštinska vlast ranije je zabranila izgradnju, ali je Ministarstvo prostornog uređenja Republike Srpske ukinulo zabrane. Porodice ubijenih Srebreničana tvrde da je riječ o provokaciji, te najavljuju novu pravnu bitku.  Prilog Nadine Maličbegović. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO