Pusić odbacila navode o Ljubljanskoj banci

Svi postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj trebaju se staviti u mirovanje (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić demantirala je u Luksemburgu da Hrvatska krši memorandum o saglasnosti kojim je dogovoren način rješavanja pitanja Ljubljanske banke.

“U memorandumu nema govora o micanju bilo kakvih ovlaštenja, nego o stavljanju sudskih postupaka u mirovanje i mi smo u tom pogledu završili svoj posao”, rekla je Pusić na upit novinara da komentira tvrdnje koje se posljednjih dana mogu čuti u Sloveniji, prenosi agencija Hina.

Dodala je da je dato uputstvo bankama, “koje su onda izdale uputstva svojim odvjetnicima da se svi postupci (pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke) stave u mirovanje, a to isto treba napraviti i Slovenija”.

Tvrdnje Slovenije

Proteklih dana neke slovenske zastupnice u Evropskom parlamentu govorile su o hrvatskom kršenju memoranduma, jer su i nakon njegovog potpisivanja održana ročišta na hrvatskim sudovima.

Početkom aprila na zagrebačkom općinskom sudu opunomoćenica Privredne banke Zagreb je, shodno dogovoru hrvatske i slovenske Vlade, predložila zastoj postupka na godinu dana.

S druge strane, advokat Ljubljanske banke istakao je da memorandum određuje mirovanje tužbi dok se ne nađe rješenje za taj spor i da se to ne može vremenski ograničiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša, potpisali su, nakon jednosatnog razgovora, memorandum o suglasnosti između vlada kojim je dogovoren način rješavanja pitanja stare štednje Ljubljanske banke. Ono će se rješavati u okviru sukcesije. Slovenska vlada će sada u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora Evropskoj uniji. I slovenski i hrvatski predsjednik Ivo […]

Published On 11 Mar 2013

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i državni sekretar u kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer parafirali su u Zagrebu memorandum kojim bi trebalo da bude okončan spor u vezi sa Ljubljanskom bankom. Tako bi hrvatski Pristupni ugovor u slovenskom parlamentu, koji je na čekanju mjesecima zbog spora o prenesenoj deviznoj štednji, konačno mogao da bude […]

Published On 07 Mar 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO