Srbija: DS, SPO i LDP će podržati sporazum

Srpski pokret obnove (SPO), Liberalno demokratska partija (LDP), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Demokratska stranka (DS) najavili su da će u skupštinskoj raspravi podržati sporazum Beograda i Prištine.

Vlada Srbije prihvatila je ranije u ponedjeljak Prvi sporazum o principima koji reguliraju normalizaciju odnosa sa Prištinom, postignut u dijalogu o Kosovu u Briselu, saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada je naložila ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade da preduzmu potrebne mjere i aktivnosti radi implementiranja sporazuma, kao i da nastave primjenu već postignutih dogovora i sporazuma.

Poslanički klub SPO – DHS S podržat će prijedlog briselskog sporazuma u Skupštini Srbije, jer se njime otvaraju evropska vrata, a Srbima na Kosovu garantira zaštita interesa, najavio je šef te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

‘Kazati istinu’

Predstavnici LDP i URS-a su poslije sjednice skupštinskog kolegijuma ocijenili da je sporazum trebalo da bude postignut mnogo ranije, a DS je pozvala vlast da kaže građanima istinu o tom dokumentu.

Poslanik LDP-a Nenad Milić rekao je da će LDP u raspravi u Skupštini podržati sporazum koji je Vlada Srbije prihvatila i da je toj stranci žao što dogovor nije postignut ranije.

“Bolje i danas nego nikad. Zbog loše politike u prethodnih 10 godina i duže Srbija je dovedena u situaciju u kojoj nema rešenja kojima možemo da budemo zadovoljni”, rekao je Milić.

On je ocijenio da je trenutna situacija u Srbiji loša i da je karakterizira nasilje koje se ponovo rađa.

Šef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić rekao je da će ta partija u Skupštini podržati sporazum sa kosovskim Albancima i da ga smatra važnim jer time Srbija pokazuje da je okrenuta budućnosti.

“I G17 plus se zalagala za ovakvo rešenje. Da smo ga postigli 2003. sad bi bili na pragu EU. Ali bolje ikad nego nikad”, kazao je Ilić. On je dodao da sporazum štiti Srbe i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da sporazum jeste priznavanje Kosova.

“DS će glasati u pravcu podrške, ali zahtevamo da vlast pokuša da učini napor i kaže istinu u kakvoj će atmosferi građani da žive”, kazao je Stefanović.

Skupština Srbije raspravljat će o sporazumu Beograda i Prištine u petak, 26. aprila. 

Razgovor s Ashton

Premijer Srbije Ivica Dačić odmah nakon sjednice obavijestio je visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da je Vlada Srbije usvojila sporazum sa Prištinom, prenose agencije.

On je u nedjelju naglasio da će Vlada biti prva koja će donijeti odluku o sporazumu, jer ona vodi vanjsku i unutrašnju politiku zemlje, te da će potom njena odluka biti proslijeđena Narodnoj skupštini na verifikaciju.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović razgovarat u ponedjeljak poslijepodne sa šefovima poslaničkih grupa na sjednici Kolegijuma, rečeno je agenciji Tanjug iz kabineta predsjednika.

Stefanović sa šefovima poslaničkih grupa razgovara o zakazivanju sjednice Parlamenta u vezi sa prijedlogom sporazuma Beograda i Prištine postignutog u Briselu.

Protesti na sjeveru Kosova i u Beogradu

Kako Al Jazeera nezvanično saznaje, sjednica bi trebala biti održana u srijedu.

U tom periodu bi trebao biti obavljen i razgovor sa Srbima na Kosovu, najavio je vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbi sa sjevera Kosova poručili su u ponedjeljak sa protesta u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum.

Na protestu pod nazivom “Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji” zatraženo je, također, da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je “vreme za osnivanje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije”.

Učesnici protestnog skupa “Nije gotovo – narod se pita” koji organizira Demokratska stranka Srbije krenuli su u ponedjeljak poslijepodne u protestnu šetnju protiv sporazuma Beograda i Prištine.

Kako javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, u protestnoj šetnji učestvuje blizu pet hiljada građana.

Kolona se kreće od Filozofskog fakulteta preko Terazija, ulicom Kneza Miloša do Vlade Srbije, gdje će predati zahtjeve među kojima su da predsjednik i premijer Srbije podnesu ostavke, da se poništi prijedlog teksta sporazuma iz Brisela i da se raspiše referendum na kome će građani glasati o tom dokumentu.

Na čelu kolone su lider DSS Vojislav Koštunica i ostali funkcioneri te stranke, a učesnicima skupa priključile su se i pristalice pokreta Dveri i Srpskog sabora Zavetnici.

Skupu su se priključile i pristalice Obraza koji nose transparent “Kosovo je obraz Srbije”.

Učesnici protesta nose zastave DSS, Srbije kao i transparente na kojima između ostalog piše “Nije gotovo – narod se pita”, “Branimo Srbiju”, “Kosovo je Srbija”.

Učesnici skupa iz Dveri nose zastave svog pokreta dok predstavnici Srpskog sabora Zavetnici nose transparent na kome piše “Sveta zemljo, mili rode, sa vama smo do slobode”.

Dok kolona prolazi ulicama saobraćaj se privremeno zaustavlja, a proteste osigurava policija.

Istup Vučića

Članice vladajuće koalicije izrazile su u nedjelju podršku prijedlogu briselskog sporazuma, uz ocjenu da se njime ne priznaje nezavnost Kosova i da je to maksimum koji se u ovom trenutku mogao postići.

Dačić iz Socijalističke partije Srbije, koja je podržala sporazum, rekao je da je prijedlog dogovora koji je parafirao sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem u Briselu maksimum koji se mogao dobiti.

Istovremeno, Vučić je poručio da su se prevarili svi oni koji misle da prijetnjama mogu zaustaviti zemlju u očuvanju Kosova, ali i stvaranju normalne zemlje. Poručio je da “banditska Srbija neće pobediti pristojnu Srbiju”.

“Ako neko misli da pretnjama može da zaustavi zemlju u svom hrabrom držanju i očuvanju Kosova i Metohije, ali pre svega u kretanju ka normalnim vrednostima i stvaranju pristojne Srbije, grdno su se prevarili – naišli su na ljude koji od njih neće bežati”, rekao je Vučić novinarima poslije sjednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Vučić, koji je i lider SNS-a, rekao je da oni koji pokušavaju takvim nasiljem i “zastrašujućim primitivnim rečenicima” nekoga uplašiti nikada neće pobijediti u Srbiji.

p>”Uvek Srbi znaju da izaberu normalne, a znaće i da izaberu šta je budućnost Srbije”, poručio je Vučić i naglasio da “banditi neće pobediti normalnu Srbiju”.

“Sa onima koji misle drugačije uvek ćemo razgovarati i pokušati da pronađemo zajedničko rešenje i da budemo jedinstveni, ali jedinstvo normalnih i pristojnih ljudi. Srbija će biti normalna i pristojna zemlja, želeli to banditi ili ne”, rekao je Vučić i precizirao da pod takvima ne podrazumijeva one koji misle da je sporazum loš, dok “sa onima koji razgovaraju motikama neće biti razgovora”.

“Njima će država dobro da pokaže da od nje nisu jači”, rekao je Vučić.

On je dodao da među onima koji se protive prijedlogu sporazuma ima i onih koji su “sve svoje lepo obezbedili na Zapadu”, čija djeca žive u Londonu ili Parizu, a ovdje pričaju sve najgore o tim gradovima.

“Od tih neću nikakve primedbe da slušam, niti pridike da razumem. Moja kćerka ide u rusku školu i to bi bilo isto kada bih ja izlazio i držao tirade protiv te zemlje”, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije.

DSS zahtjeva ostavke

Predstavnici opozicionog DSS-a predali su u ponedjeljak u Vladi Srbije svoje zahtjeve u kojima su zatražili ostavku Vlade i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ocjenjujući da su prihvaćanjem sporazuma o Kosovu izdali srpske državne i nacionalne interese.

Nekoliko hiljada pristalica DSS-a, pokreta “Dveri” i “Zavetnici” zatražili su raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o sporazumu, kojim se Srbija odriče Kosova, javlja agencija Srna.

Oni su isticali da su vlasti Srbije potpisale sporazum zarad, kako su istakli, bijedne plate koja se zove datum za početak pregovora sa EU.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica rekao je, obraćajući se okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije, da ovo neće biti jedini protest, već početak, te najavio nova brojnija okupljanja.

“Počeli smo i nećemo stati”, naglasio je Koštunica, čiji je obraćanje ispraćeno povicima okupljenih “izdaja” i “ostavke”.

On je rekao da Vlada i predsjednik moraju podnijeti ostavku, jer su sklopili sporazum ni manje ni više sa “albanskim separatistima, kojim se ubija država Srbija na Kosovu zbog čega ih i treba nazvati i državoubicama”. 

Vučić je rekao da su, osim njemu, prijetnje stizale i članovima njegove porodice i upitao zbog čega je kriv – da li zbog toga što se borio za Srbe na Kosovu, što nije dao da u tačku 14 uđe to da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim narodima ili zato što nije dao da se promijeni tačka devet.

On se zahvalio, kako je rekao, “moru pristojnih ljudi” koji nisu u SNS-u, a koji su poslije “ludačkih” poruka upućivali poruke: “Mi smo tu uz vas”.

Poruka desničara

Vicepremijer je i poslije posjete Nenadu Mitroviću u Urgentnom centru, članu SNS-a koga su u nedjelju u Jabuci kod Pančeva povrijedili simpatizeri Srpske radikalne stranke, rekao da za sve političke odluke treba obezbijediti jedinstvo, ali da toga neće biti sa “banditima koji prete, tuku i ubijaju”. 

Srpska napredna stranka saopćila je ranije da su u Jabuci kod Pančeva, gdje su aktivisti te stranke prikupljali potpise protiv prijedloga deklaracije o Vojvodini, fizički napadnuti predsjednik MO SNS Jabuka Žika Mitrović i predsjednik omladine Nenad Mitrović.

Pristalice Dveri i drugih desničarskih organizacija, koji su u nedjelju protestovali u centru Beograda, zatražili su ostavke državnog vrha i raspisivanje referenduma, poručivši da su potpisivanjem prijedloga sporazuma u Briselu “vlasti izdale srpski narod i prodale Kosovo i Metohiju”.

Demokratska stranka podržat će prijedlog sporazuma Beograda i Prištine i u Parlamentu će glasati za taj dokument, pod uslovom da vlast narodu kaže da se time de facto priznaje nezavisnost Kosova, rekao je ranije predsjednik demokrata Dragan Ðilas.

Izvori: Al Jazeera i agencije