EK predlaže otvaranje pregovora sa Srbijom

Evropska komisija preporučila je u ponedjeljak na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Također, usvojen je i prijedlog da države članice otvore dijalog sa Kosovom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Preporuke za otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Srbijom i otvaranje pregovora o SAA [Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju] sa Kosovom označavaju odlučni otklon od prošlosti i zajednički korak ka evropskoj budućnosti. Željela bih da odam počast liderima Srbije i Kosova zbog njihove hrabrosti i vizije. Počašćena sam što sam mogla doprinijeti ovom procesu“, kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.  

Ministrica za eurointegracije Kosova Vlora Citaku napisala je na Twitteru da je odluka o Kosovu “prvi korak na dugom, ali lijepom putu”.

O tome jesu li preporuke svojevrsna garancija za datum, reporterka Al Jazeere Katarina Drlja iz Luksemburga kaže da nisu, ali da jesu dobar, pozitivan, znak. “Treba naglasiti da su posljednje jesenske preporuke bile vezane uz određene uvjete, po pitanju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, a ove posljednje stoje kao zasebna rečenica, dakle, nema direktno vezanih uvjeta na samu preporuku. No, u dokumentu se svakako navodi što se još očekuje od Beograda i Prištine”, izvještava Drlja. 

Šefovi diplomatija Evropske unije ponovno će se sastati u junu da razmotre preporuku EK-a o otvaranju pregovora sa Srbijom, javlja Tanjug.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je da u međuvremenu EU očekuje početak primjene sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Aleksandra Joksimović iz Centra za vanjsku politiku je za Al Jazeeru komentirala odluku u Luksemburgu: “Za Srbiju je to još jedna potvrda posvećenosti evropskim vrednostima, u vezi sa čim je bilo određenih sumnji u prethodnom periodu, u smislu promene Vlade, no ova Vlada je dokazala svojim aktivnostima da posvećenost u potpunosti postoji i da su evroatlanske integracije spoljno-politički i strateški cilj Srbije…”

Dijalog Beograda i Prištine

U izvještaju EK-a se navodi da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključcima Vijeća iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažirala “aktivno i konstruktivno” i da je to obuhvatilo cijeli spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izvještaju se navodi hronologija 10 rundi dijaloga Beograda i Prištine, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjaga, a naglašava se i uspješno provođenje sporazuma o integriranom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti pratiti napredak Srbije u ispunjavanju kriterija za članstvo i uslova koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

“Komisija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Komisija će nastaviti tokom pregovora pažljivo pratiti reforme i njihovu primjenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije”, navodi se u izvještaju.

Ranije je javljeno da će ministri na početku dvodnevnog sastanka u jutarnjim satima saslušati izvještaj visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton o dogovoru o prijedlogu sporazuma Beograda i Prištine, koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Uslovi koje je Vijeće propisalo u decembru zahtijevaju uspostavljanje “vidljivog i trajnog napretka” u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

“Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore”, rekao je ranije Tanjugu visoki diplomatski izvor jedne od članica EU-a. 

On je naveo da Vijeće vidi dva moguća problema u provođenju sporazuma, od kojih je prvi otpor lidera Srba sa sjevera Kosova, koji su poručili da ne prihvataju briselski papir.

Bez ultimatuma o Srebrenici

“Moramo da vidimo da li će i kako Beograd ovo riješiti”, rekao je Tanjugov izvor.

Osim toga, istakao je on, u Briselu još čekaju da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić saopći da li podržava sporazum. 

Prema njegovim riječima, neke zemlje članice, među kojima su Njemačka i Holandija, namjeravaju na sastanku Vijeća zatražiti da se srpski državni vrh jasno odredi prema ratnim zločinima iz devedesetih, a naročito prema genocidu u Srebrenici. 

On je, međutim, istakao kako je ubijeđen da takav zahtjev, ukoliko bude prihvaćen od ostalih, neće biti postavljen u ultimativnoj formi, to jest kao novi uslov.

S druge strane, isti izvor je podsjetio da će pregovori, kada jednom počnu, biti dugi i teški, jer su uslovi koje Vijeće postavlja pred nove članice svaki put sve oštriji.

Ministri će odlučivati i o otpočinjanju pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a očekuje se da će i ta odluka biti pozitivna.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je dobio uvjeravanja da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU-om, ali i naglasio da datum nije bio primaran ni kada je Beograd odbijao prijedlog sporazuma ni kada ga je parafirao.

Dačić je za beogradski Blic izjavio da je pitao šeficu diplomatije EU-a da li će Srbija dobiti datum i da mu je Catherine Ashton rekla: “Datum se podrazumijeva.”

‘Nova era’

On je ocijenio da je nametnuto netačno poređenje između postizanja sporazuma i dobijanja datuma, ističući da Beograd nije prihvatio ponudu koja nije dovoljno dobra za održivost institucija i Srba na Kosovu.

Dačić je istakao da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.

“Pregovori o Kosovu se nastavljaju. Iza nas je uspešnih nekoliko stvari: prvi put smo dobili garancije da neka buduća kosovska vojska ne može da kroči na sever Kosova, da policiju i pravosuđe čine Srbi i da srpska strana predlaže tri kandidata za regionalnog komandanta policije. Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi. Prvi put je i međunarodna zajednica bila na našoj strani i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema Zapadu”, rekao je Dačić.

Izvor: Al Jazeera i agencije