Ponovo izbori u opštini sa najviše spomenika

Građani u opštini sa najviše spomenika u Makedoniji, u nedjelju ponovo izlaze na birališta. Upravni sud je odlučio da se ponovi drugi krug lokalnih izbora, zbog neregularnosti na koje su se žalili iz vladajuće partije VMRO DPMNE.

Kandidat opozicije, koji je pobijedio, kaže da vlast kupuje vrijeme, kako bi sakrila tragove u kontroverznom projektu Skopje 2014, za koji je potrošeno oko pola milijarde eura, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Prema mojim informacijama, u Ministarstvu za transport i u Katastru su radili ovog vikenda sve projekte iz Centra. Građevinskim firmama koje su realizirale projekte, naređeno je da unište doumentaciju. Kad sam pobijedio, nakon drugog kruga, postavili su nove spomenike“, kaže Amdrej Žernovski, kandidat opozicije za gadonačelnika opštine Centar.

Predsjednik Upravnog suda podnio je ostavku poslije ove odluke, bez objašnjenja. 

Ali, potpredsjednik Državne izborne komisije, koja je odbila sve prigovore, pokazuje dokumente i čudi se dokazima na osnovu kojih su sudije riješile da se ponovo glasa.

‘Nije važno ko glasa, već ko broji glasove’

„Ove sudije su premlade da odlučuju o ozbiljnoj stvari kao što je izborno pravo. Potrebna je reforma zakonodavstva, da drugi sud rješava o tome“, kaže Suphi Jakupi, potpredsjednik Državne izborne komisije.

Ponovo će se glasati i u Strugi. Šef Izbornog štaba makedonskog kandidata kaže da su podnijeli prigovore.

Zloupotrebljavali su građane koji imaju pravo glasa, ali koji su u inostranstvu i za njih su glasali drugi ljudi“, rekao je Pero Petkoski, šef Izbornog štaba VMRO DPMNE Struga.

Iz makedonske koalicije kažu da nisu sigurni koliko će to utjecati na krajnji ishod, ali da je za njih najvažnije da izbori u nedjelju budu regularni.

Zijadin Sela iz Demokratske partije Albanaca koji je pobijedio u drugom krugu, revoltiran je odlukom Upravnog suda.

„Famozna izreka Staljina je da nije važno ko glasa, nego ko broji glasove. U Makedoniji kažu da je dobro da se glasa i ponovi glasanje, zato što, po naređenju Nikole Gruevskog, Upravni sud može donijeti svakakve odluke“, kaže Zijadin Sela.

Ponovno glasanje za drugi krug izbora održat će se u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Makedoniji se održava drugi krug lokalnih izbora. Biraju se gradonačelnici u 29 opština i u gradu Skoplju. Osim Skoplja, drugi krug je odlučujući i u Bitoli, Kumanovu, Strumici, Tetovu i Gostivaru. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO