Fiolić: Sanaderu sam milione odnio u kutiji

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader u srijedu je odbacio USKOK-ove tvrdnje da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, no krivicu je, kao i u istrazi, priznao njegov suoptuženik Stjepan Fiolić.

“Razumijem optužbu i nisam kriv”, kazao je Sanader nakon što je tužitelj Tonči Petković pročitao USKOK-ovu optužnicu.

Krivicu je, međutim, priznao drugooptuženi Stjepan Fiolić, koji je u istrazi potvrdio da je zgrada prodata po višoj cijeni, te da je 17 miliona kuna (2,233 miliona eura) odnio Sanaderu.

Novac u kutiji

Fiolić je u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu detaljno posvjedočio kako je nekadašnjem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu, na njegov zahtjev, odnio milion eura i deset miliona kuna u gotovini, kao proviziju od prodaje zgrade u Planinskoj ulici, javlja iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Novac mu je, tvrdi, u maju 2009. donio u kuću u Kozarčevoj ulici  u kartonskoj kutiji s logom “Mesnice Fiolić”.

“Ja sam to u tu kartonsku kutiju složio i odnio gospodinu Sanaderu u popodnevnim satima. Stao sam pred njegova vrata, otvorio mi je, unio sam u kuću, u njegov vinski podrum, stavio sam to na pod dolje, pitao me želim li šta popiti, rekao sam ‘ne’ i otišao. Apoeni su bili po 500 eura, dvadeset buntova i dvadeset buntova po tisuću kuna, 100 buntova”, rekao je Fiolić.  

Fiolić je u svjedočenju rekao da je nekadašnji premijer insistirao da se prodaja obavi preko poslovne banke, kako se ne bi “podigla prašina” u medijima.

“Štef, bi li se tu dalo nešto napraviti za mene. Pred ulaskom smo u Europsku niju”, prisjetio se Fiolić Sanaderovih riječi izgovorenih u središnjici HDZ-a.

Bivši premijer je tražio proviziju od milion eura, naveo je Fiolić.

Fiolić je kazao da je 2008. Petru Čobankoviću, ministru pri Ministarstvu za regionalni razvoj, koje je bilo u unajmljenim prostorijama, kupi dio zgrade. On se složio, ali je rekao da mu treba cijela zgrada, pa je Fiolić krenuo u razgovore s bankom.

Kada je kreditom kupio ostalih 35 posto zgrade, Fiolić je o svemu obavijestio Sanadera. “Sada je vrijeme da se to riješi”, navodno je kazao Sanader, napomenuvši ponovno da se prodaja izvede preko banke, uz prethodnu procjenu ugledne konsultantske firme.

Fiolić tvrdi da je za procjenu angažirao Mladena Mlinarevića, zamolivši ga da napravi “dobru procjenu”, jer zgradu treba kupiti Čobanković, te da je sa svime upoznat i Sanader.

No, kako je sada u pitanju bila prodaja cijele zgrade, Sanader više nije bio zadovoljan s milijun eura, već je od Fiolića navodno tražio 2,5 miliona eura.

“Pitao me je li to preskupo, a ja sam pristao na sve. Uvijek sam bio poslušan i odgovoran i nikada Sanadaru nisam znao reći ne”, kazao je Fiolić.

Ipak, kada je u svojoj firmi saznao da prodajom zgrade nije ostvario toliku razliku, Sanadera je zamolio da smanji iznos. No, on je insistirao na ranijem dogovoru, kazao je Fiolić.

“Pitao me koliko imam doma, rekao sam da imam milijun eura i 10 milijuna kuna, a on me pitao kada mu to mogu predati”, posvjedočio je Fiolić. 

Sporan posao

Na pitanja svog advokata Fiolić je ponovio da je na svom imanju sakrio i vrijedne Sanaderove umjetnine, među kojima su bile i četiri slike Vlahe Bukovca, ali i kutiju s kreatorskim odijelima.

Krivicu su priznali i predstavnici Fiolićevih kompanija Mesnice Fiolić, te Centra za reprodukciju i stočarstvo, ali ne i trećeoptuženi Mladen Mlinarević.

Njegova kompanija Inžinjerski biro je 2009. u procjeni, navodno, udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 miliona kuna (10,496  miliona eura) kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se s USKOK-om, pa ga je Sud u martu na temelju sporazuma s Tužiteljstvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Sanader se tereti da je u užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla, pa je Vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sljedeći dan.

Time je, tvrdi USKOK, državni budžet za račun Fiolićeve kompanije oštećen za najmanje 26,4 miliona kuna (3,47 miliona eura).

Zakonsko pravo

Odbrana bivšeg premijera je, nakon čitanja optužnice, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne iznosi uvodni govor prije nego se ispitaju svjedoci Tužiteljstva.

Fiolićev advokat Ante Madunić kazao je, pak, da je njihova ranije odbrana u cijelosti istinita. Na njoj se zasniva i optužnica, kazao je Madunić, ističući da je to okolnost koju treba imati u vidu prilikom odmjeravanja kazne njegovom branjeniku.

Mlinarevićeva odbrana istakla je da će tokom postupka dokazati kako nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Ističu da tržišna vrijednost sporne zgrade nije ona koja se navodi u optužnici, jer je procijenjena neodgovarajućom metodologijom, ali i da se vlasnik najveće konsultantske kuće u Hrvatskoj u inkriminirano vrijeme bavio znatno većim i vrednijim poslovima.

“U poslove od 90 tisuća kuna, kakav je bila procjena zgrade u Planinskoj, direktor najveće konzultantske kuće se niti inače ne miješa nego imenuje voditelja projekta”, kazao je Mlinarevićev advokat.

Izvori: Al Jazeera i agencije