U BiH 17 hiljada tona eksploziva i streljiva

Dio municije se može prodati ili pokloniti (AP)
Dio municije se može prodati ili pokloniti (AP)

U vojnim skladištima u Bosni i Hercegovini trenutno je pohranjeno više od 17 hiljada tona različitog streljiva i eksploziva koji predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti i taj problem se mora što prije riješiti, upozorio je zapovjednik vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) general Dieter Heidecker.

“Prosječna starost streljiva u skladištima je 60 godina. U streljivu se odvijaju hemijski procesi i takva skladišta postaju nestabilna i predstavljaju prijetnju. To pitanje treba riješiti”, izjavio je general Heidecker, prenosi Hina.

Austrijski general, ipak, ističe kako je to primarna odgovornost Ministarstva odbrane BiH, a EUFOR ostaje spreman da pruži tehničku podršku.

Nije nužno uništavanje

Procjena zapovjednika EUFOR-a je kako, ipak, nije nužno uništiti sve što se nalazi u vojnim skladištima, jer se dio može prodati ili pokloniti.

“Ministarstvo odbrane BiH je to koje će odlučiti što će s tim viškovima. Pored toga, mora se pratiti i stanje streljiva u predstojećem razdoblju kako bi se znalo što s tim”, kazao je Heidecker, pod čijim će se zapovjedništvom u BiH tokom iduće dvije sedmice odvijati vojna vježba u kojoj sudjeluju i jedinice iz sastava strateške rezerve EUFOR-a, koja stoji na raspolaganju u slučaju eskalacije krize u toj zemlji.

Heidecker tvrdi kako vježba nema veze s trenutnim stanjem u BiH te kako je dio redovne obuke pripadnika EUFOR-a.

Naznačio je i to da se mandat EUFOR-a u dogledno vrijeme neće mijenjati, a na terenu će ostati raspoređeno skoro 600 vojnika.

EUFOR je u BiH angažiran kroz operaciju Althea, koja je uspostavljena 2004. godine kako bi naslijedila mirovnu misiju NATO-a.

Neposredno po okončanju rata u BiH u toj je zemlji 1995. godine bilo raspoređeno čak 60 hiljada vojnika koji su imali zadatak osigurati provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO