Srbija mijenja Zakon o dijaspori

Izmjenama će biti predložene i nove nadležnosti Skupštine dijaspore i Srba u regionu (Al Jazeera)

Direktorica Vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković najavila je da će za mjesec dana u skupštinsku proceduru stići izmjene Zakona o dijaspori i Srbima u regionu.

Drašković je u utorak rekla da će tehničke promjene, zbog kojih je počet rad na izmjenama tog zakona, biti iskorištene i za njegovo poboljšanje u drugim dijelovima.

Instrukcije ministarstvima

“Ove sedmice se završava konačni predlog, onda on ide u ministarstva na mišljenja, pa u Skupštinu dijaspore i Srba u regionu i to će biti nekih mesec dana maksimum pre nego što dođu u Skupštinu Srbije”, objasnila je Drašković u izjavi za Tanjug.

Ona je skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu informirala o održanoj sjednici novog saziva Savjeta za Srbe u regionu, ali i o instrukcijama o postupanju predstavnika ministarstava u odnosima ka dijaspori i Srbima u regionu.

Instrukcija, kako je dodala, govori o tome da ministri u Vladi i uopće vrh države u svakom susretu sa visokim delegacijama, bilo da one dolaze u Srbiju ili predstavnici srpske Vlade idu u regiju ili zemlje sa velikom dijasporom, treba da se sretnu i sa predstavnicima srpskih zajednica i da postavljaju pitanja od značaja za te zajednice.

“To je pretočeno u dokument koji je na usaglašavanju u Vladi. Dobili smo pozitivna mišljenja od svih ministarstava i evo sad upoznajemo i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu”, rekla je ona.

Kada je u pitanju sastanak novog saziva Savjeta za Srbe u regionu, Drašković je precizirala da je on održan krajem marta, a da je njime predsjedavao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Na sastanku smo istakli da je odnos prema Srbima u regionu i rad države sa njima od prioritetnog značaja za Srbiju. Savet je doneo predlog da taj Savet bude ujedno nadležan i za dijasporu, pošto po Zakonu o dijaspori postoji odvojen Savet za dijasporu”, objasnila je Drašković.

Prijedlog mjera

To će biti jedna od promjena koje će biti predložene izmjenama Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, pored tehničke, kojom će i u Zakonu biti potvrđeno formiranje Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, umjesto nekadašnjeg Ministarstva za dijasporu.

Kako je u ponedjeljak saopćeno iz Kancelarije, izmjenama će biti predložene i nove nadležnosti Skupštine dijaspore i Srba u regionu, a bit će utvrđena i obaveza delegata da jednom godišnje pripreme izvještaj o problemima i važnim pitanjima srpske zajednice u zemlji iz koje dolaze, kao i prijedlog mjera kako riješiti te probleme.

Izvor: Agencije