Optuženi odbacili navode o paljenju ambasada

U Višem sudu u Beogradu u utorak je počelo suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine poslije mitinga Kosovo je Srbija, na kojem su optuženi negirali krivicu.

Tokom izjašnjavanja većina optuženih je navela da je Ambasada SAD-a već gorjela kada su došli ispred nje i da su nepoznati ljudi gađali kamenicama u pravcu Ambasade.

Optuženi, koji su se do sada izjasnili, naveli su da nisu bili ni blizu Ambasade, a da su se oni koji su se tu našli kratko zadržali i da su nastavili prema hramu Svetog Save.

Odbrana je tražila da se iz dokaza izuzmu svi snimci i videozapisi. Poslije pauze, u nastavku suđenja, bit će saslušani ostali optuženi.

Većina optuženih tereti se za teško djelo protiv opće sigurnosti.

Pred Višim sudom u Beogradu sudi se 12-erici optuženih za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine.

Svi optuženi brane se sa slobode, pošto im je dan nakon podizanja optužnice, 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila, također prošle godine, prenijela je agencija Tanjug.

Na optuženičkoj klupi nalaze se mahom učesnici nereda 21. februara 2008. godine: Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Izazivanje požara

Optužnicom višeg Tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18:30 u Ulici Kneza Miloša organizirano došli kod Ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatira da je u prostorijama Ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svjesni te mogućnosti, “ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti”.

Na teret im se stavlja da su u Ulici Kneza Miloša prethodno gađali Ambasade Hrvatske i Njemačke, gdje su, također, izazvali manji požar.

Jedan od sedam uvjeta Njemačke za podršku pridruživanju Srbije Evropskoj uniji je i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja ambasada, navode beogradski mediji.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identificirani učesnici nereda.

Tužilaštvo predlaže da se na Sudu sasluša devet svjedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i to da se pregledaju videosnimci B92, RTS i FOX te drugi dokazi.

Izvor: Agencije