Avion Antonov 124 sletio u Sarajevo

Jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu, Antonov 124, sletio je u utorak ujutro na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Avion, koji se čekao dva dana, dopremio je vozila i teret za trupe iz Velike Britanije koji učestvuju u vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2013.“ koja je počela u ponedjeljak navečer u Bosni i Hercegovini i trajati će do 28. aprila.

Njome će se demonstrirati sposobnost EUFOR-a da brzo aktivira i rasporedi jedinice koje su u stanju pripravnosti u okviru rezervnih snaga stacioniranih izvan BiH.

„Oprostite ako sam malo uzbuđena, ovo se ne dešava baš svaki dan čak i kada služite u Kraljevskom vazduhoplovstvu. Dolazak Antonova omogućava nam da uvježbamo raspoređivanje snaga Velike Britanije koje su dio rezervnih snaga EUFOR-a“, kazala je Odette Hardcastle iz EUFOR-a.

Saradnja i povezivanje

Letjelicom je u bh. prijestolnicu stiglo nekoliko desetaka vozila i velika količina opreme. Antonov u jednom letu može dopremiti do 80 tona tereta.

„Naše snage su restrukturirane na taj način da su nam osigurane takozvane trupe iza horizonta. To nam omogućava da brzo rasporedimo vojnike. EUFOR je zadržao sposobnost da podrži mir i sigurnost u BiH“, ističe Jozsef Szpisjak iz međunarodnih snaga.

Britanske rezervne snage i njihovu opremu je prevezao avion s ukrajinskom zastavom, što je za stručnjake jasan pokazatelj.

„Mislim da je to dobar primjer kolektivne sigurnosti čemu BiH treba težiti, kao i zemlje regiona – što veća saradnja i veće povezivanje“, navodi Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić, koji se javio iz Sarajeva, kazao je kako u vojnoj vježbi EUFOR-a međunarodne snage nisu zaobišle bh. vojnike.

„Broj vojnika EUFOR-a, onih stacioniranih u BiH, smanjuje se iz godine u godinu. No, ostavljena je mogućnost raspoređivanja evropskih snaga putem rezervnih trupa“, dodao je Gagić.

Posebne pripreme

Ovaj avion se uglavnom koristi za strateški prijevoz tereta koji ne može biti isporučen u manjim letjelicama.

Ovogodišnje raspoređivanje dvije čete lake pješadije, jedne iz Velike Britanije i jedne iz Mađarske, rezultirat će, tokom vježbe, povećanjem broja vojnika u BiH pod kontrolom EUFOR-a za oko 300.

Iz EUFOR-a se navodi da je povećanje broja vojnika dio rutinske vojne vježbe.

Za slijetanje Antonova na aerodrom u Sarajevu morale su biti izvršene posebne pripreme manevarskih površina na pisti kako ne bi došlo do oštećenja letjelice impresivnih i neuobičajenih dimenzija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO