Srbija: Veliki gubici zbog birokratije

Zbog nepotrebnih birokratskih procedura, privreda i građani Srbije svake godine gube milione eura.

Giljotina propisa, projekt koji je prije pet godina pokrenut sa ciljem ukidanja suvišnih procedura, proveden je samo djelimično.

Komplicirana birokratija i dalje je veliki problem sa kojim se svakodnevno suočavaju i privrednici i građani Srbije, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Prikupljanje dokumenata od jedne do druge institucije, procedura je koju u Srbiji rijetko ko nije iskusio.

Bojana Milutinović nedavno je uknjižila stan. Tom prilikom morala je iz arhiva u opštinu da donese mnoštvo papira.

Apsurdno je to što su svi dokumenti potrebni za knjiženje, odnosno arhivu, proslijeđeni upravo iz te iste opštine, kaže ona.

“Bilo mi je veoma čudno da opština ima podatke o tim dokumentima za konkretnu zgradu blok 44, da ne koriste svoje arhive i traže od građana da idu u arhiv i da donesu ta dokumenta koja su znači već bila kod njih”, ističe Bojana.

Giljotina propisa

Osim građanima, komplicirane procedure oduzimaju vrijeme i novac i privrednicima.

Zbog toga se još 2008. Vlada Srbije obavezala da će ukinuti 304 nepotrebna propisa. Kroz tzv. giljotinu propisa do sada je poništeno njih 214.

“Preostalih 90 evidentiranih procedura još opterećuje privredu. Međutim, to nije konačan broj. Procenjuje se da su novi zakoni doneli i nove suvišne propise”, kaže Al Jazeerina novinarka.

Problem je, tvrde u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, što se neefikasnim procedurama danas u Srbiji niko ne bavi i što bi, da su propisi jednostavniji, privreda uštedjela i do sto miliona eura.

“Mi pet godina kasnimo sa reformom onih propisa koji su 2008. bili aktuelni, ali u međuvremenu su doneti novi propisi, nekad lošiji od prethodnih, tako da ukoliko bi se sada uradila nova giljotina verovatno bi sada bilo još hiljadu različitih propisa koji bi morali da se menjaju”, ističe Bojana Bojović.

Iako nije provedena do kraja, privrednici ipak smatraju da im je giljotina propisa donijela neke pomake i uštede.

I dok u razvijenim zemljama institucije jedne drugima dostavljaju dokumente, u Srbiji se još čeka na sistemsko uvođenje elektronske uprave.

Tek tada građani će moći zaboraviti na šetnju od jednog do drugog državnog organa.

Građani i privrednici neprestano iznose nove primjedbe na kompliciranu birokratiju.

U Vladi priznaju da su mnoge opravdane. Zbog toga je u pripremi nova Strategija za regulatorna pitanja. Ona  će, tvrde, ubrzati pojednostavljenje mnogih procedura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO