U akciji ʽŠetačʼ razbijen regionalni narko lanac

Završava policijska akcija “Šetač” koju su provele četiri države na Balkanu. Uhapšene su desetine osoba, a zaplijenjena je velika količina droge i oružja.

Zaplijenjeno je više od 350 kilograma skanka, pola kilograma heroina i veća količina oružja i eksploziva, izvještava Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Akcija je trajala više od šest mjeseci. Rezultate su zajednički saopćile policije Hrvatske i bh. entiteta Republika Srpska.

“Ovi rezultati sveukupni kada ih pogledamo, govore o nivou uvezanosti i ozbiljnosti uvezanosti kriminalnih grupa u regionu s jedne strane, s druge strane govori o uspjehu naše međusobne saradnje koja nije od juče”, rekao je Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS-a.

Slom narko-grupe

Uhapšena je 51 osoba na teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Veći dio uhapšen je u petak, ali su hapšenja trajala pola godine.

U zemljama regiona, sada su na potezu tužilaštva.

“Istražna sutkinja je u cijelosti prihvatila prijedlog USKOK-a i protiv svih 12 okrivljenika je određen istražni zatvor i samo to vam mogu sada reći. Bit će pozvano oko 12-ak svjedoka”, istakao je Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Očekivano, odbrana nezadovoljna ovakvim razvojem događaja, koji vlasti nazivaju slomom regionalne i dobro organizirane narko-grupe.

“Mi ćemo naravno, ovdje ustati sa žalbom, jer smatram za svog branjenika da nije bilo mjesta za određivanje pritvora, pa ćemo vidjeti šta će odrediti viši sud”, kazao je Krešimir Krsnik, branitelj osumnjičenog.

Operacija “Šetač”, ili “Gladius”, kako joj je zvanično ime u Hrvatskoj na samom je kraju.

Predstavnici policija najavljuju dalju saradnju u suzbijanju kriminala.

Izvor: Al Jazeera